Sari la conținut

Încă un nepot al lui Fethullah Gulen a fost arestat

 Foto: Gulliver/ Getty Images

Ahmet Ramiz Gulen este fiul fratelui mai mare al predicatorului, Kutbetin Gulen, potrivit internethaber.com.

Asupra lui Ahmet Ramiz Gulen s-au găsit, în momentul arestării, materiale pe suport electronic, documente aparţinând mişcării Gulen şi diploma de licenţă a unui profesor din Gaziantep. Turcia a denunțat organizația Hizmet a lui Fethullah Gulen drept o organizație teroristă (FETO). 

Investigaţiile în cazul nepotului lui Gulen continuă. 

Acesta este al doilea nepot al lui Fethullah Gulen despre care se ştie că a fost arestat. La 23 iulie, a fost arestat şi Muhammat Sait, la Erzurum.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti - şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen. De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Fethullah Gulen au fost pentru o perioadă lungă de timp aliaţi importanţi, însă relaţiile dintre cei doi sunt mai tensionate ca niciodată. Opozanţii acuză chiar Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) pentru reuşita infiltrare a guleniştilor în structurile de stat.