Încă un premier european demisionează

Data actualizării: Data publicării:
European Council Leaders Meet in Brussels
Miro Cerar Foto: Guliver/Getty Images

Premierul Sloveniei, Miro Cerar, a renunţat, după patru ani, la conducerea guvernului sloven.

European Council Leaders Meet in Brussels
Miro Cerar Foto: Guliver/Getty Images

Decizia este motivată de hotărârea Curţii Constituţionale de a invalida un referendum organizat în septembrie anul trecut.

Tema consultării populare a fost un amplu proiect de infrastructură. Alegătorii aprobaseră construcţia unei noi căi ferate, însă Curtea a considerat că guvernul a încălcat regula de neutralitate pentru că a finanţat din bani publici campania pentru referendum.

Preşedintele Sloveniei urmează acum să decidă dacă va convoca sau nu alegeri anticipate. Scrutinul la termen urma să aibă loc în luna iunie.

Miercuri seară, premierul Slovaciei, Robert Fico, aflat în plin scandal legat de uciderea unui jurnalist de investigaţie, s-a oferit să demisioneze, aşa îi cere deja opinia publică, dar a pus unele condiţii. El i-a transmis preşedintelui ţării că va renunţa la funcţie dacă acesta acceptă ca viitorul premier să vină tot din rândurile actualului partid de guvernare. O decizie ar putea fi luată în cursul zilei de joi. Anunţul lui Robert Fico vine la patru săptămâni de la asasinarea unui jurnalist de investigaţii, găsit mort, în propria locuinţă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri