Sari la conținut

Bilanţul incendiului din blocul Grenfell Tower din Londra a crescut la 12 morţi

Un incendiu uriaş a cuprins în această dimineaţă un întreg bloc de locuinţe din nord-vestul Londrei. Primele apeluri de urgenţă au fost făcute în jurul orei locale 1:00 (3:00 ora României). Potrivit BBC, blocul este în pericol să se prăbușească.

ACTUALIZARE 19:15 - Bilanţul incendiului din blocul Grenfell Tower din Londra a crescut la 12 morţi, a anunţat Poliţia Metropolitană citată de The Guardian.

Actualizare 14:30 Numărul pacienților tratați în spitalele din Londra a crescut la 74, anunță The Guardian, iar 20 dintre aceștia sunt în stare critică. Cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața, iar pompierii spun că există posibilitatea ca în clădirea distrusă de incendiu să mai fie descoperite și alte victime. 

Actualizare 13:20 Poliția britanică a confirmat că șase persoane și-au pierdut viața în incendiu și este de așteptat ca numărul morților să crească: "Pot confirma șase victime până acum, însă numărul probabil va crește în timpul a ceea ce va fi o operațiune complexă de recuperare a victimelor aflate în clădire, care va avea loc pe parcursul mai multor zile. Multe alte persoane primesc îngrijiri medicale", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției.

De altfel, numărul răniților a crescut la 64, dintre care 20 sunt în stare critică, a anunţat Serviciul de Ambulanţă din Londra.

Actualizare 12:45 Un frigider care ar fi explodat și materialele folosite pentru renovarea fațadei clădirii, în urmă cu un an, ar fi principalele cauze ale incendiului, relatează BBC News. Brigada Pompierilor din Londra spune însă că deocamdată nu se poate pronunța asupra cauzelor care au dus la izbucnirea flăcărilor.

Compania care s-a ocupat de renovarea fațadei spune că nu știe dacă există o legătură directă între modul și rapiditatea cu care s-au propagat flăcările și materialele folosite la renovare.

Cu toate acestea, blocul turn a fost încadrat în categoria de risc mediu de incendiu, după ce a fost renovat. În plus, în urmă cu trei ani, locatarii au ridicat mai multe probleme și îngrijorări cu privire la siguranța clădirii în caz de incendiu, însă solicitările lor au rămas fără răspuns.

Actualizare 12:30 Un locatar al blocului Grenfell a povestit că dormea în momentul în care au izbucnit flăcările, iar alarma de incendiu a clădirii nu a pornit: "Dormeam și m-au trezit țipetele oamenilor care spuneau: Nu sări, nu te arunca de pe clădire!, ceea ce presupun că făceau unii pentru a scăpa de incediu", a declarat acesta pentru BBC.

Actualizare 12:20 Sadiq Khan, primarul Londrei, s-a declarat "devastat de scenele îngrozitoare" pe care le-a văzut la locul incendiului. El a confirmat că există mai mulți morți și că autoritățile încearcă să afle acum de unde au izbucnit flăcările și de ce acestea s-au extins atât de rapid și masiv. 

Actualizare 11:00. Ambasada României la Londra a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă în urma incendiului care a cuprins un bloc turn din vestul Capitalei britanice au fost afectaţi cetăţeni români. Aceştia pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328;0044 20 76036694; 0044 20 76025193;  0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii dplomatice - 0044 7738716335.

Actualizare 10:30. Numărul răniților transportați la spital a ajuns la 50, a anunțat Serviciul de Ambulanță londonez.

Actualizare 9:45 Purtătorul de cuvânt al pompierilor din Londra a declarat că echipajele au ajuns la locul incendiului după 6 minute de la primul apel și a confirmat că există mai mulți morți în incendiul violent care a cuprins blocul. Numărul victimelor nu a fost încă anunțat, din cauza "complexității clădirii", scrie The Guardian.

"Este un incident fără precedent. Nu am văzut așa ceva în 29 de ani de când sunt pompier. Colegii mei lucrează din greu în aceste momente pentru a stinge incendiul. Este un incendiu de proporții, care a afectat aproape toate cele 24 de etaje ale blocului, mai puțin primele 2 etaje.

Din păcate, pot confirma că există mai mulți morți. Nu pot spune care este numărul acestora deocamdată, întrucât clădirea este una complexă și de dimensiuni mari. Ar fi greșit să facem speculații acum", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor.

Actualizare 9:00. Aproximativ 30 de oameni au ajuns la mai multe spitale din Londra, în urma incendiului.

Flăcările s-au răspândit de la etajul doi al clădirii. Focul nu a fost încă stins, nici la mai bine de cinci ore de la izbucnirea sa, în ciuda eforturilor celor 200 de pompieri. 40 de autospeciale pentru stingerea incendiilor şi 20 de ambulanţe sunt faţa locului.

Presa britanică scrie despre oameni blocaţi în locuinţe, dar informaţia nu este confirmată de autorităţi. Martorii au relatat că au auzit ţipete de ajutor, aşa că mai multe echipe de intervenţie cercetează acum clădirea.

Sute de locatari au reuşit să iasă la timp din apartamente și au povestit ce au văzut:

- Era fum peste tot, chiar peste tot. Erau oameni jos, erau bucăţi care cădeau din blocului în flăcări, oameni care ţipau. Oamenii încă dormeau la etajele superioare şi nu ştiau ce se întâmplă. Nici nu sunt sigur dacă jumătate dintre ei au putut reuşit să scape, ca să fiu sincer. Erau copii la geamuri, oameni care aprindeau lanternele de la telefoane ca să ceară ajutor. Pompierii nu au putut să ajungă sus.

- Am auzit unii oameni care au strigat după ajutor, pe la etajele 19-20. Făceau semnale cu lanternele, dar acum s-au oprit. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei, dacă sunt teferi sau nu. A fost oribil. Aşa un foc nu am mai văzut niciodată.

 


Flăcările s-au răspândit de la etajul doi al clădirii, până la etajul 27, ultimul. 200 de pompieri şi 40 de autospeciale au ajuns de urgenţă la faţa locului, dar focul arde şi la această oră cu mare putere.

Presa britanică a scris că se poate ca oameni să fie în continuare blocaţi în locuinte, dar informaţia nu este confirmată. Echipele de intervenţie au intrat în clădire să cerceteze.

Sute de locatari au reuşit să iasă la timp din apartamente, au spus martorii oculari pentru presa britanică.

Deocamdată, poliţia din Londra a anunţat că mai multe persoane sunt tratate pentru diverse răni, dar fără să dea un număr precis. Cel puţin doi oameni primesc îngrijiri după ce au inhalat fum, a scris ambulanţa londoneză pe Twitter.

O şosea a fost închisă din cauza fumului gros, care a acoperit zona din jurul blocului în flăcări.

Clădirea a fost construită în 1974 şi a fost renovată recent. Are un total de 120 de apartamente, potrivit informaţiilor de la autorităţile locale. Nu se cunoaşte până acum cauza incendiului.