Incendiu la Notre Dame. Primele măsuri luate după stingerea flăcărilor

Data actualizării: Data publicării:
Paris Assesses Damage Following Notre Dame Blaze
PARIS, FRANCE - APRIL 16: A general view of Notre-Dame Cathedral following a major fire yesterday on April 16, 2019 in Paris, France. A fire broke out on Monday afternoon and quickly spread across the building, causing the famous spire to collapse. The cause is unknown but officials have said it was possibly linked to ongoing renovation work. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

O parte din istoria Parisului a dispărut în flăcările care au mistuit catedrala din inima oraşului. Notre Dame a ars aproape 16 ore. Acoperişul catedralei a ars aproape în întregime. Au fost salvate însă mare parte a obiectelor de artă şi a vestigiilor istorice aflate în clădire. Preşedintele Franţei a promis că monumentul va fi reconstruit. Deja au fost anunțate donații de 300 de milioane de euro.

După ce au fost stinse flăcările, la catedrală au ajuns echipe de specialiști care, alături de pompieri, încearcă să salveze cât mai multe din operele de artă și obiectele valoroase din interiorul catedralei.

Pompierii au reuşit deja, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă.

Se va trece apoi la evaluarea pagubelor. Se știe până acum că mare parte din acoperiș s-a prăbușit din cauza flăcărilor, alături de „săgeată”, acea turlă înaltă de 96 de metri care a fost mistuită de flăcări. Mai multe obiecte de artă din interiorul catedralei au fost distruse total sau parțial. De asemenea, altarul este deteriorat. Au fost distruse și vitralii vechi de sute de ani.

Pe de altă parte, a fost salvată fațada, au fost salvate cele două turnuri principale. În ceea ce privește structura clădirii, pompierii și specialiștii vor urmări în zilele următoare modul în care va rezista aceasta, după ce a fost supraîncălzită din cauza focului.

Reconstrucția va fi costisitoare, dar deja sunt semnale încurajatoare. Deja, oameni de afaceri din Franța au anunțat donații de 300 de milioane de euro. Primăria Parisului va aloca 50 de milioane de euro, iar în jurul prânzului va fi lansată o chetă națională în Franța. Sunt așteptate și donații internaționale.

De asemnea, UNESCO a anunțat că „este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala Notre Dame.

„Vom reconstrui această catedrală împreună”, a spus și preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Ceea ce este mai rău s-a evitat, chiar dacă bătălia nu a fost în totalitate câştigată”, a Macron, pe treptele catedralei lovite de flăcări.

Este de așteptat ca reconstrucția catedralei să dureze mai mulți ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri