Incendiul de la Cernobîl a fost stins, dar pericolul rămâne

Data publicării:
cernobil harta

Este cel mai mare incendiu din 1992 până acum, nu am mai avut de-a face cu incendii aşa puternice”, a spus premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk. „Vreau să asigur pe toată lumea că situaţia este sub control, echipele noastre de urgenţă lucrează neîntrerupt să localizeze incendiul”, a adăugat premierul.

200 de pompieri, zeci de maşini de intervenţie şi avioane utilitare au fost trimise să lupte cu incendiul din nordul Ucrainei. 300 de hectare de pădure au fost făcute scrum.

Miercuri-seara, televiziunile din Ucraina au anunţat că flăcările din zona contaminată radioactiv au fost stinse. Au apărut, însă, noi focare, dar sunt în afara zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl.

Incendiul a ajuns la doar câţiva kilometri de gropile cu deşeuri radioactive provenite de la centrală. Există pericolul ca particulele rămase în urma dezastrului din 1986 să fie ridicate în aer şi purtate de vânt. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, norul radioactiv ar putea ajunge în ţări precum Republica Moldova, Belarus şi România. Totul, în contextul în care distanţa dintre ţara noastră şi Cernobîl este de aproximativ 600 de kilometri.

La sfârşitul săptămânii trecute s-au împlinit 29 de ani de la producerea accidentului nuclear de la Cernobîl. Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei a sărit în aer în urma unor banale teste, care au mers prost. Sistemul s-a supraîncălzit şi a dus la topirea miezului reactorului. Radiaţiile emanate au fost purtate de vânt în toată Europa, iar mii de oameni au murit în lunile următoare.

Pentru a împiedica scurgerile radioactive, oficialii ucraineni au demarat un plan de construire a unui nou sarcofag uriaş, care să-l acopere pe cel construit acum aproape trei decenii. Noua construcţie va avea o greutate de 29 de mii de tone, peste 100 de metri înălţime va costa peste două miliarde de dolari. 

Citiți și:

Meteorolog: Cât de mare este pericolul ca norii formaţi la Cernobîl să ajungă în România
Incendiu la Cernobîl. Întâlnire de urgență la Ministerul Mediului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri