Incertitudine în formarea noului guvern. Podemos: Sistemul cu două partide s-a încheiat în Spania

Data publicării:
GettyImages-501921178

Partidul Popular – 28,72%

Partidul Socialist – 22,01%

Podemos – 20,66%

Cetăţenii – 13,93%

Premierul Spaniei şi liderul Partidului Popular, Mariano Rajoy, a fost întâmpinat cu aplauze de susţinătorii formaţiunii sale, la mitingul de după anunţarea rezultatelor.

Partidul conservator a câştigat cele mai multe voturi, dar a pierdut majoritatea în Parlament. Chiar şi aşa, popularii vor încerca să formeze un nou cabinet.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: „Vreau să vă mulţumesc tuturor. Acest partid continuă să fie principala forţă politică a Spaniei.”

Chiar şi socialiştii spun că Partidul Popular are prioritate în formarea guvernului.

Pedro Sanchez, liderul Partidului Socialist: „Principala forţă politică din Spania trebuie să încerce să formeze un guvern.”

„Podemos şi Cetăţenii vor avea un cuvânt important de spus în negocierile pentru formarea noului guvern. Premierul Mariano Rajoy, liderul Partidului Popular, ar putea să fie primul prim-ministru din Spania care nu reuşeşte să-şi recâştige mandatul”, relatează Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania.

Albert Rivera, liderul formaţiunii Cetăţenii: „Spania s-a schimbat. Am vrut schimbare şi în această seară sunt mai mulţi spanioli care au vrut schimbare.”

Pablo Iglesias, liderul Podemos: „Este o zi istorică pentru Spania. Suntem bucuroşi de faptul că, în Spania, sistemul cu două partide s-a încheiat.”

Podemos, formaţiunea de extremă-stânga, aliată cu Syriza, a obţinut peste 20 la sută din voturi, un scor bun având în vedere că sunt primele alegeri parlamentare la care participă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri