Incident cu un avion militar ucrainean în timpul vizitei vicepreşedintelui american, Joe Biden

Data publicării:
vicepresedintele american joe biden afp


Actualizare 19:58: Incident grav în Ucraina în timpul vizitei vicepreşrdintelui american, Joe Biden. Un avion militar ucrainean a fost atins de proiectile de artilerie trase de separatiştii proruşi. Aparatul de zbor a reuşit să aterizeze în siguranţă, iar Joe Biden a dat asigurări SUA sunt alături de autorităţile de la Kiev şi a cerut Rusiei să nu-i mai susţină pe separatiştii din estul ţării. Declaraţiile sale nu au avut, deocamdată, ecou la Moscova.

Actualizare 13:25: Joe Biden a declarat într-o întâlnire cu deputaţii ucraineni că Statele Unite susţin Ucraina în eforturile vizând păstrarea unităţii ţării şi în faţa unor ameninţări umilitoare.

Joe Biden a apreciat că alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai „vor reprezenta cel mai important scrutin din istoria Ucrainei”.

Vă confruntaţi cu probleme foarte dificile şi cu ameninţări umilitoare, dar aveţi posibilitatea de a crea o Ucraină unită. Nu susţinem că avem toate răspunsurile pentru problemele voastre, dar suntem alături de voi”, a afirmat vicepreşedintele american, potrivit Mediafax.


Ministrul rus de Externe spune că atacul armat care a avut loc în noaptea de Înviere la Slaviansk este cea mai bună dovadă că autorităţile de la Kiev nu sunt interesante în rezolvarea pe cale paşnică a tensiunilor separatiste din estul ţării. Rusia acuză şi Statele Unite, care ar gira acest comportament.

„Înainte să ne dea ultimatumuri, cerându-ne să respectăm cerințe în două sau trei zile, sub amenințarea sancțiunilor, partenerii noștri americani ar trebui să-și asume responsabilitatea deplină pentru cei pe care i-au adus la putere”, a acuzat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

În estul Ucrainei domneşte un calm aparent. La Slaviansk, autorităţile locale au interzis circulaţia pe timpul nopţii pentru a evita repetarea unor incidente similare celui în care cinci oameni au murit în timpul unui atac armat. Militanţii proruşi continuă să ocupe mai multe clădiri guvernamentale şi nu sunt dispuşi să predea armele.

„Oamenii speră ca toată lumea să ne audă într-un final şi speră să nu existe o denaturare a ceea ce se întâmplă aici. Toţi cei din Slaviansk şi republica Donbass vor pace. Dacă cuiva nu îi place de noi, să ne lase să fim independenţi. Cu Rusia, fără Rusia, dar independenţi”, a spus un localnic.

Liderii locali din Doneţk au făcut apel la Federaţia Rusă să trimită trupe de menţinere a păcii în regiune, iar în cazul în care cererea nu va fi onorată, separatiştii spun că s-ar mulţumi să primească de la Moscova hrană şi alte ajutoare materiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri