Indignare în Norvegia, după o investigație despre cerșetoarele românce

Data publicării:
cersetoare norvegia newsinenglish.no
Foto: newsinenglish.no

Politicienii norvegieni şi-au exprimat furia, dar şi întristarea după ce o investigaţie a televiziunii naţionale NRK a dezvăluit cum mulţi cerşetori români fac parte din organizaţii criminale implicate în prostituţie, tâlhărie şi trafic de droguri. Jurnaliştii norvegieni au descoperit, de pildă, că cerşetoarele românce purtând haine ponosite peste zi devin noaptea prostituate îmbrăcate la modă pe străzile din Bergen, relatează presa norvegiană, citată de News.ro.  Adeseori, bărbaţii norvegieni care apelează la serviciile româncelor sunt beți și în final sunt tâlhăriţi, iar banii ajung la cei care conduc aceste rețele.

cersetoare norvegia newsinenglish.no
Foto: newsinenglish.no

Bărbaţii români din aceste organizaţii de crimă organizată se laudă cu banii câştigaţi pe reţelele sociale.

Totuși, notează o publicație norvegiană de limbă engleză, este puţin probabil ca indignarea stârnită de acest reportaj al televiziunii norvegiene să ducă la scoaterea în afara legii a cerşetoriei în Norvegia.

„Sunt trist pentru că noi vedem cum sunt exploataţi oamenii. Aș vrea să aflu, pe de altă parte, cum exploatează unii sistemul într-un mod în care nevoiaşii sunt suspectaţi că sunt membri ai unor grupări criminale”, a declarat Erlend Horn, un politician din Partidul Liberal.

 Cei care colectează banii au fost filmaţi alături de cerşetoare pe străzile din oraşul Bergen. Ei ar administra locuinţe în care până la 20 de bărbaţi şi femei locuiesc împreună, în Bergen. Pe rețelele sociale ei se laudă că cerşetorii vând inclusiv droguri şi se plâng în glumă că nu există aglomerație în autobuze pentru a jefui călătorii.

Această investigaţie a generat reacţii violente în Bergen. Unii cerşetori români au apelat la ajutorul unor organizaţii caritabile spunând că vor să se întoarcă acasă, după ce locuitorii din oraș i-au agresat verbal, i-au lovit sau chiar i-au scuipat. Poliţia a anunţat că trimite patrule suplimentare pe străzile oraşului pentru a-i reţine pe norvegienii furioşi şi a-i proteja pe cerşetorii din România.

Autorităţile locale au confirmat că o parte din cerşetoarele şi prostituatele românce şi bulgare fac parte din organizaţii de crimă organizată, iar mai multe persoane au fost arestate. Jurnaliştii norvegieni cred că până la 140 de persoane sunt implicate în organizaţia criminală din Bergen.

Toate persoanele implicate au legături de prietenie sau rudenie şi provin în special din Târgu Jiu (Gorj) şi din județul Dolj.

În Stavanger, autorităţile au reuşit să distrugă o reţea criminală de români, dar prostituatele şi cerşetorii s-au mutat apoi în Bergen, Tromso, precum şi în Finlanda. Lideri ai unor grupări de crimă organizată ar putea să exploateze şi cerşetorii şi prostituatele românce din capitala Oslo, mai spus jurnaliștii norvegieni.

Totuși, ei au atras atenţia că nu toţi cerşetorii sunt implicaţi în aceste grupări infracţionale. Unii au reuşit să ajungă pe cont propriu în Norvegia şi trimit banii strâşi la familiile din estul Europei. Aceştia din urmă se tem de grupările de crimă organizată şi evită să vorbească în faţa camerelor.

După publicarea investigaţiei, premierul norvegian a propus interzicerea cerşetoriei la nivel naţional, dar nu are o majoritate puternică pentru a trece o asemenea propunere legislativă prin Parlament, precizează NewsinEnglish.no.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri