Infernul de la Notre-Dame. Miracolul crucii din altar, cruţată de flăcări

Data actualizării: Data publicării:
cruce

Notre-Dame a rămas în picioare după cel mai devastator incendiu din istoria sa de aproape o mie de ani, dar este fragilă. Experţii spun că bolta este instabilă şi că în cel mult două zile, arhitecţii şi pompierii vor încerca să securizeze locul. După aceea va începe reconstrucţia. Vestea bună este că structura de piatră, intrarea principală şi cele două turnuri au supravieţuit focului. Cu toate acestea pierderile sunt colosale.

Acoperişul catedralei a ars ca o torţă. Bucăţi incadescente din structura de lemn cădeau ca o ploaie de foc. Când pompierii au reuşit în sfârşit să pătrundă în edificiu, s-au luptat pentru a salva fiecare artefact în parte. Focul a fost ţinut departe de cel mai important loc: altarul. Crucea a rămas în picioare, parcă neatinsă de flăcări.

O gaură uriaşă, ca un pasaj spre infern, a rămas în locul unde până aseară se înălţa semeaţă turla centrală a catedralei Notre-Dame. S-a prăbuşit sub privirile neputincioase a mii de francezi care au stat pe străzi până târziu în noapte să se asigure că simbolul credinţei lor va fi salvat.

Laurent Nunez - ministrul francez de Interne: Structura a rezistat destul de bine, dar există nişte puncte vulnerabile, în special la nivelul boltei, adică al tavanului. Lucrările de securizare în interiorul catedralei vor dura aproximativ 48 de ore. Operaţiune necesară pentru ca pompierii şi angajaţii ministerului Culturii să poată intra pentru a recupera operele de artă.

Cauzele acestui dezastru n-au fost încă elucidate, dar toate indiciile merg în direcţia unui foc izbucnit accidental în timpul unor lucrări de renovare. 50 de oameni au fost desemnaţi să se ocupe de anchetă. Cealaltă prioritate a autorităţilor este conservarea artefactelor, unele dintre ele salvate în ultimul moment.

Anne Hidalgo - primarul Parisului: Am pus la dispoziţie imediat, pentru că eram aproape, sala Saint-Jean, o sală mare în care de regulă ţinem expoziţii, pentru a putea proteja aceste picturi şi obiecte de artă, inclusiv, coroana cu spini şi tunica Sfântului Ludovic, care sunt acum într-un loc sigur.

Franck Riester - ministrul francez al Culturii: În privinţa marilor picturi, operele de artă de la Notre-Dame vor putea fi recuperate cel mai repede de vineri dimineaţa. Deocamdată, nu au fost afectate de foc, doar de fum şi vor fi transferate în siguranţă la Luvru, unde vor fi uscate, protejate, conservate şi restaurate.

Statul poate conta şi pe ajutorul extrem de generos al oamenilor de afaceri francezi care au promis donaţii de sute de milioane de euro pentru salvarea acestui edificiu inestimabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri