Înregistrare audio. Aleksandr Litvinenko îl acuza pe Vladimir Putin de legături cu un mafiot

Data publicării:
litvinenko hospita 3175319b - the telegraph

 

Alexander Litvinenko, pe patul de spital FOTO: Press Association via The Telegraph

Mafiotul despre care Alexandr Litvinenko vorbeşte în înregistrare este un gangster născut în Ucraina. Semion Moghilevici este implicat în traficul de arme, prostituţie şi angajarea unor criminali plătiţi. 

Semion Moghilevici este în prezent pe lista FBI cu cele mai căutate persoane. El are o relaţie bună cu preşedintele rus Vladimir Putin încă din 1994 sau 1993. Semion Moghilevici are contacte cu al-Qaida. Semion Moghilevici vinde arme reţelei al-Qaida”, se aude spunând vocea lui Litvinenko, potrivit înregistrării audio făcute publice de The Telegraph.

Înregistrarea audio datează din noiembrie 2005, cu un an înainte ca fostul spion KGB să moară la Londra, unde se afla în exil. Cauza decesului, stabilită de legişti, a fost iradierea cu poloniu.

Într-o scrisoare redactată de pe patul de moarte, Alexandr Litvinenko l-a acuzat pe presedintele Vladimir Putin că a ordonat uciderea sa, acuzaţie respinsă de Kremlin. O nouă anchetă publică privind cauzele morţii sale ar trebui să înceapă peste câteva zile. 

Pe de altă parte, The Telegraph dezvăluie că NSA, agenția americană pentru securitate națională, a interceptat convorbiri între indivizi-cheie din Londra și Moscova, convorbiri datând din perioada în care Alexander Litvinenko a fost otrăvit cu material radioactiv.

Spionii americani au interceptat comunicații electronice între cei implicați în uciderea lui Litvinenko, probe care au fost înmânate autorităților britanice și care dovedesc că fostul spion a murit în urma unei „execuții” ordonate de statul rus.

Litvineko a fost otrăvit în noiembrie 2006 în timpul unei întâlniri la hotelul Mayfair. A murit trei săptămâni mai târziu. Testele au arătat că ingestase un izotop rar, poloniu 210, care este greu de depistat.

Procurorii britanici i-au pus sub urmărire pe Andrei Lugovoi și pe Dmitri Kovtun, ambii foști agenți de pază KGB, acuzându-i că l-au asasinat pe disidentul rus. Lugovoi este acum parlamentar rus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri