Instanța supremă din Italia: furtul în cazul înfometării nu e o infracțiune

Data publicării:
GettyImages-56077560

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Judecătorii instanței supreme din peninsulă au răsturnat o decizie de condamnare pentru furt în cazul unui bărbat ucrainean care stătea pe străzi. El a furat brânză și cârnați în valoare de 4 euro (circa 18 lei) dintr-un supermarket. Magistrații au decis că bărbatul fără adăpost a luat mâncarea „în fața necesității imediate și esențiale de a se hrăni”, potrivit BBC.

Faptele au avut loc în 2011, în Genoa. Un client al supermarketului a reclamat că bărbatul a încercat să plece plătind numai pentru pâine, ascunzând în buzunare brânza și cârnații.

Anul trecut, el a fost condamnat de o instanță inferioară la șase luni de închisoare și o amendă de 100 de euro. Însă, pentru instanța supremă din Italia „dreptul la supraviețuire prevalează dreptului la proprietate.” De asemenea, curtea a amintit în decizia sa că, în vremuri cu probleme economice, „într-o țară civilizată nici măcar cei mai răi dintre oameni nu trebuie să fie lipsiți de alimentație.”

Potrivit sursei citate, într-un editorial publicat de Corriere Della Sera a fost criticat faptul că un furt cu prejudiciul sub 5 euro a trecut prin trei instanțe diferite până să fie dată o decizie definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri