Insula Mallorca se pregătește să primească turiști europeni în luna iunie

Data publicării:
getty images Palma Mallorca
Sursa foto: Getty Images

Insula Mallorca din Spania plănuiește să întâmpine un număr limitat de cetățeni germani și alți turiști la sfârșitului lunii iunie, în cadrul unui proiect pilot de a relansa turismul care a încetat din cauza coronavirusului, potrivit CNN. Turiștii europeni s-ar putea deplasa prin așa-numite “culoare verzi” între zonele cu risc scăzut de infectare.

Planul de relansare a turismului în Insulele Baleare ar include zboruri aranjate de tur-operatorul german TUI, care va duce turiști germani și europeni din zone care, precum Mallorca, au rate scăzute de infectare, a declarat, joi, pentru CNN și alți jurnaliști, Francina Armengol, președintele regional al Insulelor Baleare din Mediterană.

“Suntem pregătiți să implementăm proiectul pilot la sfârșitul lunii iunie, astfel încât grupurile să vină conștienți de siguranța sănătății. Trebuie să învățăm cum să trăim cu COVID-19 în siguranță”, a spus Armengol, din capitala insulei, Palma de Mallorca.

În Germania, TUI a confirmat că prevede o reîncepere a turismului în Mallorca și nu numai.

“Suntem în discuții constructive cu un număr de guverne locale unde credem că ar putea avea loc vacanțe de vară. Nu credem că în întreaga Spanie, dar în Insulele Baleare, de asemenea în Insulele Canare, care au rate scăzute de infectare și unde guvernele locale au făcut progrese bune”, a declarat Martin Riecken, șeful de Comunicare al TUI.

Acesta a adăugat că TUI mai este în discuții cu destinații turistice din Grecia, Cipru, Croația și Bulgaria.

Relansarea turismului va depinde de redeschiderea granițelor de către guvernele naționale și ridicarea obligației de a intra 14 zile în carantină pentru călători, acolo unde sunt impuse, a spus Riecken.

Spania a anunțat măsura carantinei de 14 zile pentru toți călătorii internaționali care merg în Spania, începând de pe 15 mai. Regula va dura până când se va termina starea de urgență impusă în statul iberic.

“Culoarele verzi”

Conceptul de „culoar verde” este din ce în ce mai discutat la nivelul UE și în diferite capitale. Susținătorii măsurii spun că o metodă sigură de a reporni turismul și economiile afectate de pandemie este transportul călătorilor direct între zonele cu puține cazuri de infecție.

Mallorca și alte trei insule din arhipelagul Balearic s-au pregătit în mod activ pentru redeschidere, a precizat Armengol.

Regiunea a avut, anul trecut, 16 milioane de turiși, un sfert din aceștia venind din Germania. În 2020, din cauza cororonavirus, estimările se situează la o cifră între 4 și 6 milioane de vizitatori.

Turismul reprezintă 30% din PIB-ul local al acestei zone, care valorează aproximativ 10 miliarde de euro, a afirmat Iago Negueruela, șeful turismului din Insule, pentru CNN.

“Cea mai bună metodă de a garanta siguranța este ca tur-operatorii să monitorizeze turiștii când pleacă din Germania, cum ajung la hotel și în timpul excursiilor. Este cel mai sigur mod de a călători, față de varianta individuală, astfel încât facem acest proiect pilot cu companii care deja au experiență”, a spus Negueruela.

Orice verificare a temperaturii pasagerilor va fi făcută de către personalul din aeroport, a explicat reprezentantul TUI. Operatorul de turism va putea pune la dispoziția autorităților locale informațiile de contact ale călătorilor, “dacă este necesar”.

Proiect pilot

Separat, aproape 200 de germani, proprietari de case de vacanță în Mallorca, i-au scris, luna trecută, președintelui regiunii, potrivit CNN, punând presiune ca să poată merge la proprietățile lor, imediat ce se încheie carantina din Spania.

Armengol a declarat că paturile din unitățile de Terapie Intensivă nu au fost ocupate până la limită în timpul apogeului pandemiei, precum în alte părți din Spania. În vara aceasta, personalul medical ar urma să testeze imediat turiștii care au chiar și cele mai mici simptome de virus și să-i izoleze dacă sunt pozitivi.

Guvernul din insule lucrează și la o aplicație mobilă care va putea fi folosită în mod voluntar, astfel încât vizitatorii să fie informați dacă au fost în contact fizic cu cineva recent testat pozitiv pentru COVID-19.

Mai mult de jumătate din populația Spaniei, una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, a intrat în faza de relaxare în această săptămână, urmând alte etape de redeschidere.
Armengol a explicat că dacă proiectul pilot va avea loc la sfârșitul lunii viitoare și va avea succes, atunci mai mulți turiști ar putea ajunge în Insulele Baleare în iulie.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri