Interceptări ilegale în Macedonia. Oficiali din poliția secretă, anchetați

Data publicării:
68th Session Of The United Nations General Assembly Continues
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 27: The former Yugoslav Republic of Macedonia Prime Minister Nikola Gruevski speaks during the 68th United Nations General Assembly at U.N. headquarters on September 27, 2013 in New York City. Over 120 prime ministers, presidents and monarchs are gathering this week for the annual meeting at the temporary General Assembly Hall at the U.N. headquarters while the General Assembly Building is closed for renovations. (Photo by Mary Altaffer-Pool/Getty Images)

Funcționari de top din poliția secretă macedoneană sunt anchetați de o echipă specială de procurori, pentru că ar fi ascultat ilegal telefoanele mai multor oameni de afaceri, jurnaliști și politicieni la ordinul fostului prim-ministru Nikola Gruevski. Ex-premierul Macedoniei a demisionat în 2015 după ce a fost acuzat de opoziție că a autorizat ascultarea ilegală a telefoanelor a 20.000 de persoane. 

68th Session Of The United Nations General Assembly Continues
Foto: Gulliver/ Getty Images

Dovezile arată că din 2008 până în 2015 sistemele de comunicații ale poliției secrete (Agenția de Securitate și Contra-informații) au fost utilizate în mod ilegal pentru a asculta telefoanele a 4.286 de persoane, fără mandat judecătoresc”, a spus Fatime Fetai, membră a echipei de procurori.

Zece persoane sunt cercetate sub suspiciunea că au ascultat conversațiile telefonice a mai multor politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri, a adăugat procuroarea.

Scandalul a izbucnit în februarie 2015, când opoziția l-a acuzat pe prim-ministrul de atunci că a autorizat ascultarea ilegală a telefoanelor a 20.000 de persoane. Macedonia a intrat în acel moment într-o criză politică. Uniunea Europeană a condus negocierile pentru încheierea unui acord pentru stoparea crizei, iar partidele au fost de acord să amâne alegerile anticipate și să numească o echipă de procurori pentru a investiga.

Nikola Gruevski și membri echipei sale au negat acuzațiile. Mai mult, în urma anchetei inițiale, instrumentată de procurorul general al Macedoniei, a fost pus sub acuzare liderul partidului de opoziție (Uniunea Social Democrată), Zoran Zaev.

În urma acestei decizii, a urmat un val de proteste stradale și opoziția a boicotat Parlamentul. Protestatarii l-au acuzat pe Gruevski că a intervenit în anchetă. În urma acestui scandal, Gruevski a demisionat după zece ani în care a condus țara. Totuși, el a declarat pentru Reuters că vrea să revină în funcția de prim ministru și că va candida la alegerile din 11 decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri