INTERVIU. Şeful Departamentului Consular al MAE, despre românii care au plecat la muncă în zone de război

Data publicării:
bogdan stanescu-MAE-agerpres-5.9.2015

La patru ani de la izbucnirea războiului civil şi extinderea organizaţiei teroriste Statul Islamic pe teritorul său, Siria a devenit unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă. Autorităţile române au evacuat până acum peste 600 de români.

Bogdan Stănescu, şeful Departamentului Consular al MAE: „Sunt nişte misiuni foarte complicate, având în vedere traseul de la Damasc până la frontiera cu Libanul se realizează printr-o zonă de conflict. Chiar şi în momentul în care intri în Liban nu eşti total safe sau nu ai scăpat total din acea zonă”.

După izbucnirea conflictului, majoritatea ţărilor au decis să-şi retragă diplomaţii de la Damasc şi să închidă ambasadele. România este una dintre puţinele excepţii.

Bogdan Stănescu: „Recunoaşterea totală şi deplină a activităţii noastre în zonă şi în Siria a dat-o faptul că mai multe state cu un potenţial foarte mare ne-au solicitat să le preluăm protecţia consulară în favoarea propriilor cetăţeni şi aici menţionez: Franţa, Australia, Canada, Republica Moldova. Mai sunt şi alte state pe care le ajutăm, dar de la caz la caz, ne solicită să intervenim şi să le ajutăm propriii cetăţeni.

În timp ce majoritatea oamenilor fug din calea războiului şi se refugiază în locuri sigure, un grup de români a decis să facă invers şi să plece în Libia. Au fost salvaţi cu mari eforturi.

Bogdan Stănescu: „Deşi, cum vă spuneam, Libia este un stat unde alerta MAE este maximă - Părăsiţi imediat zona!, am avut un grup de opt români care au plecat în Libia să muncească ca şi zilieri pe salarii mult mai mici ca în România. Ajunşi acolo, s-au certat cu angajatorul, ne-au sunat şi ne-au rugat să-i evacuăm. În Libia, ambasada României a fost evacuată, relocată în Tunisia, ca majoritatea ambasadelor. Posibilitatea de acţiune a statului român este limitată”.

Şeful Departamentului Consular al MAE susţine că sunt multe situaţiile în care românii merg în zone periculoase şi nu se înregistrează la ambasade pentru a putea fi ajutaţi în caz de nevoie. Un exemplu recent este cel al tragediei din Nepal. După cutremurul devastator, autorităţile române i-au indentificat cu greu pe românii aflaţi în nevoie.

Bogdan Stănescu: „Dacă nu avem aceste informaţii cu privire la numărul Românilor nu ne este foarte uşor la începutul crizei să ne calibrăm eforturile şi ceea ce trebuie să facem. În situaţia în care pleacă într-o zonă de risc pe care noi încercăm să -i convingem să o evite, totuşi dacă pleacă acolo să se înregistreze la ambasada sau consulatul României”.

Românii care călătoresc în străinatate pot să se informeze de pe siteul ministerului de externe cu privire la situaţia de securitate din ţările pe care le vizitează. În acest moment pentru 78 de ţări sunt emise alerte care indică diferite grade risc, cele mai periculoase fiind Siria, Libia şi Yemen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...