Întrebările apărute după incendiul de la Notre-Dame. Misterul celor 23 de minute pierdute

Data actualizării: Data publicării:
Paris Assesses Damage Following Notre Dame Blaze
PARIS, FRANCE - APRIL 17: Notre-Dame Cathedral at sunrise following a major fire on Monday on April 17, 2019 in Paris, France. A fire broke out on Monday afternoon and quickly spread across the building, causing the famous spire to collapse. The cause is unknown but officials have said it was possibly linked to ongoing renovation work. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

A trecut emoţia, au apărut întrebările după incendiul de la Notre-Dame. 23 de minute au trecut din momentul în care au sunat alarmele de incendiu şi până când focarul a fost identificat. Niciun muncitor de pe şantierul restaurării nu era la lucru.

30 de oameni au fost deja audiaţi în anchetă şi o primă ipoteză după mărturiile lor este că incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit. Între timp, preşedintele Franţei are planuri măreţe şi vrea să reclădească porţiunile distruse de foc în numai cinci ani, iar premierul face apel către toţi arhitecţii din lume să vină cu propuneri pentru reconstruirea turlei centrale.

Johann Vexo, organist: Cam la 15 minute după ce a început slujba, s-a declanşat alarma de incendiu în catedrală. După 20 de minute de la declanşarea alarmei, când am plecat din catedrală, în jur de 6:45, nu am văzut nici foc, nici fum, nici pompieri.

23 de minute s-au scurs până când angajaţii au găsit locul care ardea. Experţii spun că edificiul a fost, literalmente, la câteva minute de distrugerea totală. În ciuda incendiului violent, părţi din nava centrală par complet neatinse de foc.

Pompierii spun că a fost cea mai grea misiune de până acum. Pentru a stinge flăcările, au pompat apă direct din Sena.

60 de pompieri sunt în continuare mobilizaţi la catedrală. Ei ajută experţii să evacueze operele de artă.

Emmanuel Macron - preşedintele Franţei: Suntem o naţie de constructori. Avem mult de reconstruit, vom reconstrui catedrala Notre Dame, va fi mai frumoasă ca înainte. Vreau să facem asta în cinci ani.

Sute de milioane de euro s-au strâns deja pentru reconstrucţie. O companie românească se numără printre donatorii generoşi.

Edouard Philippe, premierul Franţei: Potrivit unui proiect de lege, francezii care fac donaţii pentru reconstruire beneficiază de o reducere a impozitului pe venit.

Deocamdată nu a fost făcută o evaluare a pagubelor. Dar cele mai importante relicve şi artefacte au fost salvate din foc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri