Inundații în Bulgaria: oamenii din orașul Mizia au avut la dispoziție 10 minute să-și părăsească locuințele

Data publicării:
inundatii

Râul Skat s-a revarsat peste oraşul bulgăresc Mizia. 800 de oameni au avut mai puţin de 10 minute la dispoziţie ca să scape de furia apelor. Mulţi s-au refugiat pe acoperişuri şi terase de unde au fost salvaţi de pompieri.

„Foarte rapid, o maşină mare a venit să ne evacueze. Ne-au ajutat să plecăm de acolo. Parterul era inundat şi nu mai puteam să ieşim aşa că ne-au luat de la etaj. Aşa am reuşit să scăpăm, ne-au ajutat. Ne-au salvat pompierii şi maşina aceea”, a povestit o localnică.

Au fost cazuri în care oamenii au stat chiar şi 24 de ore pe acoperişuri pentru că nu au vrut să-şi părăsească locuinţele.

Casa mea şi mama mea sunt totul pentru mine. Mă bucur că am putut să o salvez pe mama, pentru că fără ajutorul meu nu ar mai fi fost acum. Casa este acoperită de apă”, a spus una dintre persoanele afectate de inundații.

200 de militari, peste 100 de pompieri şi voluntarii de la Crucea Roşie au venit în ajutorul sinistraţilor.

„Distribuirea apei potabile este o prioritate. Trebuie să livram şi alimente pentru că magazinele din oraş sunt închise sau distruse aşa că oamenii nu au cum să se aprovizioneze în aceste zile”, a spus Jassen Slivensky, de la Crucea Rosie Bulgaria.

„Suntem în zona centrală a orașului Mizia, unde totul este acoperit de apă. La 10 minute după ce digurile râului Skat ce trece prin apropiere au cedat, apa a ajuns în oraș și a pătruns în peste 500 de gospodării. Oamenii care locuiesc aici spun că o asemenea situație s-a mai înregistrat doar în 1956”, a transmis Andrei Marinaș, reporter Digi24.

Din 2 august, când s-au produs inundaţiile, autorităţile sunt în stare de alertă.

„Trecem printr-o adevarată tragedie şi lumea este disperată. Cred însă că dezastrul cel mai mare va fi în viitor când apele se vor retrage şi vom vedea nămolul, mizeria, animale moarte. Sper să nu găsim şi alţi oameni care au murit”, a declarat Nikolay Nekovski, viceprimar în Mizia.

„În acest moment sunt mai mult de 600 de persoane evacuate. Unii dintre cei care nu mai pot sta în case au plecat la rude, iar ceilalţi au fost cazaţi la grădiniţele din oraş. Oamenii noştri patrulează cu bărci prin oraş şi distrubuie apă, mâncare şi medicamente”, a spus Kiril Vasilev, coordonatorul echipei de salvare.

O mare problemă rămâne şi alimentarea cu energie electrică. Doar câteva clădiri din oraş mai au curent electric, pentru că multe transformatoare sunt sub ape.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri