Ion Petrescu, analist militar: Trebuie să ne obișnuim în următoarele zile cu o nouă sintagmă - Forța Rusă de Impunere a Păcii în Ucraina

Data publicării:
ion petrescu - pasaport

În condițiile în care Moscova și-a anunțat luni intenția de a trimite o misiune umanitară în estul Ucrainei, analistul militar Ion Petrescu a reamintit că la data de 8 august, adică la sfârșitul săptămânii trecute, la Kremlin, președintele rus a convocat Consiliul de Securitate. În opinia sa, la acest consiliu s-a luat deja decizia acestei acțiuni, ce se va dezvolta în următoarele zile.

Cu 24 de ore înainte, ambasadorul american la ONU își exprima îngrijorarea în legătură cu intențiile Rusiei. În mod similar, înainte cu 24 de ore de intevenția în Crimeea, președintele Barack Obama se declara îngrijorat, a arătat colonelul în retragere Ion Petrescu.

„Trebuie să ne obișnuim în următoarele zile cu o nouă sintagmă: Forța Rusă de Impunere a Păcii în Ucraina”, spune analistul militar, precizând că sunt 15.000 de cetățeni înarmați în estul Ucrainei. „Vor acționa după un scenariu pe care cei de la Moscova îl au din 1989 și l-au practicat și în relația cu alți aliați. Noi am „ratat” șansa, datorită unei armate române care nu și-a trădat granița, dar ucrainenii sunt cu o parte a teritoriului ocupată. Nu cred că mai suntem în faza în care să ne gândim în formule de genul dacă și parcă”, spune Ion Petrescu.

Lucrurile evoluează de o asemenea manieră care îl determină și pe cancelarul german Angela Merkel să manifeste în acest moment tactica ce întotdeauna i-a asigurat succesul: să tacă și să aștepte. Din nefericire, NATO nu are la dispoziție mecanisme în baza cărora să acționeze altfel decât livrând armatei ucraienene materiale non-letale, a arătat analistul militar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri