Islanda, lovită de rafale de 255 km/oră. Expert, la Digi24: Această ultima furtună, Dennis, are structura unei bombe ciclogenetice

Data publicării:
Nor de furtuna
Foto: GettyImages

O furtună extrem de puternică s-a abătut asupra Islandei, insulă pe care a lovit-o cu rafale de 255 de kilometri pe oră. A fost emis cod roș de vreme rea, iar meteorologii au fost uimiți de forța vântului. S-au așteptat chiar să fie doborât recordul de 261 de kilometri pe oră, înregistrat acum 25 de ani.

În capitala Reykjavik, oamenii s-au ținut cu greu pe picioare, în timp ce mai multe acoperișuri au fost luate pe sus. În unele zone, unitățile de învățământ au fost închise, alimentarea cu electricitate a fost întreruptă, iar transportul în comun, suspendat. Meteorologii își regândesc reperele acum, pentru că vremea nu mai stă deloc în standarde. Uraganele tot mai devastatoare, ghețarii care devin simple cuburi de gheață plutuitioare, iernile care se transformă în veri toride, toate formează un tablou înspăimântător, pe care oamenii nu știu cum să-l privească, altfel decât cu teamă.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a explicat la Digi24 că este vorba despre curenţi de altitudine ale căror caracteristici se vor schimba odată cu schimbarea temperaturilor.

„Cu cât schimbarea de temperatură e mai mare, cu atât curentul de altitudine poate fi mai mare. Unele consecinţe pot fi nebănuite”, a spus Antonescu.

Expertul a precizat că rafalele de 250 km oră sunt un fenomen asemănător cu uraganele.

„Aceste furtuni extratropicale sunt echivalentul uraganelor. Dennis (ultima furtună care a lovit Europa – n.r.) are structura unei bombe ciclogenetice, adică o furtună care se adânceşte foarte rapid, vântul devine foarte puternic. În viitor ne putem aştepta la astfel de furtuni, cu intensitate mai mare.”, a explicat Bogdan Antonescu.

La rândul lui, Nicu Ştefănuţă, europarlamentar USR, a declarat la Digi24 că, pe termen lung, se încearcă oprirea accelerării fenomenului schimbărilor climatice prin politici care să reducă emisiile de gaze de seră.

„Singuri nu putem gestiona astfel de lucruri, numai în context european putem dezvolta această situaţie. Nimeni nu e suficient de bogat, de pregătit pentru a face faţă noilor fenomene. Să nu fim refractari că nu sunt schimbări climatice sau că nu ne interesează, trebuie să fim acolo”, a spus Ştefănuţă.

El a vorbit şi despre măsurile care trebuie luate urgent pentru a stopa nivelul poluării: „Să reducem gazele cu efect de seră prin împăduriri, stoparea tăierilor de păduri. Mai există un mod de a reduce emisiile cu efect de seră şi prin a îmbuntăţi eficienţa energetică şi termică a clădirilor”.

„Trebuie să ne uităm la problemă în ansamblul ei, trebuie să beneficiem de toţi banii europeni care sunt acum puşi la bătaie, să îi atragem pentru reducerea noxelor, prin îmbunătăţirea transportului public.

Avem nevoie de o evaluare corectă a realităţii. Ce produce poluare în România?

Ne trebuie un studiu de ansamblu asupra acestei probleme. Vă imaginaţi capacitatea noastră de reacţie în cazul unor incendii mari de păduri în România? Nu cred. Trebuie resurse pentru educaţie, protecţie civilă, inovaţie”, a adăugat europarlamentarul.

Marea Britanie, lovită de furtuna Dennis. Rafalele de vânt ajung la 112 kilometri la oră şi ploi torenţiale

Ploi abundente şi viteze mari ale vântului sunt prognozate în Regatul Unit pentru cel de-ai doilea weekend consecutiv, existând riscul ca transporturile să fie perturbate din cauza intemperiilor.

Serviciul de meteorologie britanic, Met Office, a emis atenţionări de vreme severă înaintea sosirii furtunii Dennis, fiind vizate sâmbătă Anglia, Ţara Galilor şi zone întinse din Scoţia şi întreg teritoriul Regatului Unit, duminică.

Potrivit atenţionărilor, există riscul producerii de inundaţii care ar putea pune în pericol viaţa, întreruperi de energie electrică şi afectarea transporturilor.

Sunt prognozate rafale de vânt de până la 112 kilometri la oră şi ploi torenţiale.

Un meteorolog şef din cadrul Met Office, Paul Gundersen, a declarat: ''Furtuna Dennis va aduce un val de vreme cu potenţial perturbator în cursul weekendului şi au fost emise avertizări de vânt puternic şi ploi torenţiale''.

''În anumite zone din Devon, sudul Ţării Galilor, nordul Angliei şi câteva regiuni din sudul Angliei - de la Andover spre est - precipitaţiile vor fi deosebit de abundente şi persistente'', existând riscul producerii de inundaţii, a adăugat meteorologul.

Compania de căi ferate Network Rail a sfătuit pasagerii să se aştepte la perturbări ale curselor pe numeroase rute din cauza inundaţiilor, să aloce mai mult timp pentru călătoriile lor şi să se informeze în prealabil.

Furtuna poate provoca, de asemenea, probleme pe căile rutiere din cauza ploilor abundente şi a vitezelor mari ale vântului, prognozate în acest weekend.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri