Istanbul | Jihadiştii Statului Islamic au revendicat atacul armat. Opt persoane reţinute

Data actualizării: Data publicării:
Gunmen Target New Year Revellers In Istanbul Nightclub Terror Attack
Foto: Gulliver/Getty Images

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul comis în noaptea de Revelion într-un club exclusivist din Istanbul. Într-un comunicat, teroriştii spun că un soldat al califatului i-a lovit pe cei care s-au lepădat de religia lor. Autorul este în continuare în libertate la aproape o zi şi jumătate după masacru. Autoritățile turce au reținut opt persoane până în acest moment. 39 de oameni au murit şi alţi 69 au fost răniţi în atentat.

Gunmen Target New Year Revellers In Istanbul Nightclub Terror Attack
Foto: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE: Opt persoane au fost reținute în ancheta privind atacul armat din noaptea de Revelion din clubul Reina din Istanbul. Deocamdată nu se cunosc identitățile celor care au fost arestați. Autoritățile turce nu au precizat cum anume au fost implicate aceste persoane în atacul din duminică noaptea. De asemenea, polițiștii nu au spus dacă printre persoanele reținute se află și bărbatul care a deschis focul în club.

Presa turcă scrie că agresorul ar avea legături cu o celulă teroristă, care a organizat și comis atacul de pe Aeroportul Ataturk, și este originar din Asia Centrală.  


Organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atacul din noaptea de Revelion, dar nu a dat detalii despre identitatea agresorului. Acesta este prima revendicare oficială a acestei organizații teroriste al unui atentat din Turcia. Până acum, autoritățile turce au pus pe seama acestei grupări atentatele teroriste, dar nu a existat o revendicare oficială din partea ISIS. 

„În continuarea operaţiunilor binecuvântate pe care luptătorii Statului Islamic le-au condus împotriva apărătorilor crucii din Turcia, un soldat eroic al califatului a lovit unul dintre cele mai faimoase cluburi de noapte, unde creştinii petrec această sărbătoare apostată”, se arată într-un comunicat al ISIS.

The Guardian scrie că autorităţile turce au descoperit mai multe similarităţi între atentatul de la aeroportul internaţional Ataturk şi atacul armat de la clubul Reina. De asemenea, anchetatorii încearcă să investigheze dacă este vorba chiar de aceeaşi celulă teroristă a ISIS.

Autorităţile sunt în stare de alertă şi cercetează orice pistă. Ieri, a fost găsit şi taxiul care l-a adus pe atacator la local, iar maşina a fost cercetată pentru a fi identificate eventuale amprente. De asemenea, poliţia şi unităţile antitero au făcut percheziţii la adresa de la care şoferul a spus că l-a luat pe agresor. Acum, unele publicaţii din Turcia au afirmat că suspectul ar fi, de fapt, din zona Asiei Centrale sau a Caucazului, nu arab, dar informaţiile oficiale lipsesc.

Până în acest moment, liderii turci au evitat să speculeze cu privire la identitatea principalului suspect sau gruparea din spatele atacului armat din Istanbul.

”Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă... a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou”, declara guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

Unii martori susţin că atacatorul vorbea în limba arabă, însă informaţia nu a fost confirmată oficial, iar pentru a scăpa cu viaţă unele persoane aflate în club au sărit în apele Bosforului.

Într-una dintre multiplele înregistrări de pe camerele de supraveghere se vede cum teroristul începe să tragă înainte să intre în club. Gloanţele ricoşează în asfalt. În tot acest timp, agenţii de pază şi clienţii aflaţi în faţa uşii încearcă disperaţi să se pună la adăpost. Spre deosebire de primele relatări din noaptea atacului, aceste imagini dovedesc că agresorul nu era costumat în Moş Crăciun, ci purta haine de culoare închisă şi avea capul acoperit.

„Toată lumea a crezut că erau artificii, deoarece era Revelionul. Când a venit poliţia, m-am gândit că s-a întâmplat ceva teribil. Am văzut sânge pe jos, oamenii cădeau pe jos. A fost teribil”, declară un martor.

Atacul armat a avut loc în jurul orei locale 01.30, când aproximativ 500 - 600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani în clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului.  Clubul Reina este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi este situat pe malul european al Bosforului, lângă primul pod construit peste strâmtoarea care separă Europa de Asia.

28 din cei 39 de oameni împuşcaţi mortal în noaptea de Revelion sunt cetăţeni străini. Cei mai mulţi sunt din Arabia Saudită, şapte la număr. Au mai fost ucişi cetăţeni alte 11 ţări, printre care Liban, Tunisia, India, Iordania, Rusia, Canada şi Israel.

Zaher Nasser, tatăl victimei din Israel: „I-am spus că securitatea din Turcia nu e bună şi că este foarte periculos dar a insistat să meargă, deoarece prietenele ei doreau să meargă ca un grup”.

69 de petrecăreţi oameni au fost răniţi iar patru dintre ei sunt încă în stare gravă. Premierul turc, care monitorizează ancheta, a mers în vizită la un spital unde sunt internaţi unii dintre cei loviţi de gloanţe.


 

La Istanbul, până la 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în perioada sărbătorilor de iarnă.

Autorităţile turce au luat măsuri de securitate suplimentare în noaptea dintre ani în urma atentatelor numeroase comise în ultimele luni de jihadiştii Statului Islamic, dar şi de militanţii kurzi de la PKK. Circulaţia rutieră a fost oprită pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar şi în Ankara. Mai mult, până la 17.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în noaptea dintre ani pe străzile din metropola situată pe malul Bosforului.

Jihadiştii Statului Islamic au comis în luna iulie un atentat sângeros la aeroportul internaţional Ataturk din apropiere de Istanbul. Un număr de 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.

De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov în Ankara.

Turcia face parte din coaliţia internaţională care bombordează poziţiile jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemnea, soldaţii turci au lansat la finele lunii august o campanie militară împotriva jihadiştilor din apropierea frontierei cu Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...