Italia, cea mai nouă problemă a zonei Euro?

Data actualizării: Data publicării:
Italy

Problemele din sistemul bancar italian se mută pe bilanțul băncii centrale. Deficitul țării în sistemul euro atinge un nou record de 420 miliarde euro.

Italy 

Dezechilibrele se acumulează în sistemul de decontare Target 2 al băncilor centrale din zona euro, potrivit Profit.ro. Banca Italiei a atins un deficit de 420 miliarde euro în măsura în care a avut de compensat tăierea finanțărilor de la băncile europene către băncile comerciale italiene. Sistemul care stă la baza monedei unice europene este șubred. Dezechilibre majore s-au acumulat în sistemul de decontare Target 2 al băncilor centrale din zona euro unde se ascund probleme grave escaladate de băncile comerciale europene. După ce în anii 2012-2013 a fost Grecia cea care a acumulat deficite în acest sistem chiar mai mari decât aportul său de capital la Banca Centrală Europeană, acum este rândul Italiei să cumuleze obligații disproporționate. Deficitul băncii centrale a Italiei în sistemul Target 2 a atins un nou record de 420 miliarde euro în luna martie, peste precedentul maxim de 386 miliarde euro consemnat în februarie, transmite Zero Hedge.

20170226_t2

Sursa foto: Zero Hedge

Cât de grav este dezechilibrul? Deficitul Italiei în sistemul Target 2 este cu 44,83% mai mare decât vârful de 290 miliarde euro din anul 2012 când criza datoriilor suverane ale zonei euro alerta investitorii. Obligațiile Italiei reprezintă echivalentul a 78,36% din totalul rezervelor de 526 miliarde euro a Băncii Centrale Europene. De asemenea, suma este peste 25% din produsul intern brut al Italiei. Un procentaj încă mai deteriorat are Spania, ale cărei deficit în Target 2 este echivalentul a 30% din PIB.

Target2 este un sistem de plăți deținut și operat de Eurosistem. Acesta reprezintă principala platformă europeană de procesare a plăților de mare valoare și este utilizat atât de băncile centrale, cât și de băncile comerciale pentru procesarea în timp real a plăților în euro.

Economiile moderne se bazează pe fluxul sigur și eficient de operațiuni. Sistemele de plăți furnizează infrastructura care asigură circulația banilor în economie. Target2 este un sistem de plăți care permite băncilor din UE să transfere fonduri de la una la alta în timp real. Acest proces este cunoscut sub denumirea „sistem de decontare pe bază brută în timp real”.

Platforma este deținută și gestionată de Eurosistem. În termeni simpli, aceasta funcționează după cum urmează:

  • banca A și banca B dețin, ambele, conturi la o bancă centrală;

  • banca A trebuie să efectueze o plată în euro către banca B;

  • banca A inițiază instrucțiunile de plată în Target2;

  • contul băncii A este debitat, iar cel al băncii B este creditat – plata este decontată;

  • Target2 transferă informațiile legate de plată băncii B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri