Sari la conținut

Italia | Politicienii fac calcule pentru coaliție. Ce spun alegătorii

În Italia, populiştii şi extrema dreaptă îşi revendică în egală măsură dreptul de a forma guvernul după rezulatele de la alegerile legislative de duminică. A fost un scrutin în urma căruia, însă, niciun partid sau alianţă nu a reuşit să obţină majoritatea absolută.Apar şi primele consecinţe. Fostul premier Matteo Renzi a demisionat din fruntea partidului său, după ce formaţiunea a obţinut doar 18 la sută din voturi.

În mai puţin de nouă ani de la înfiinţare, partidul populist şi antisistem Mişcarea 5 Stele a convins mai mult de o treime din italieni că merită sprijinul. Populiştii au promis tăieri de taxe, sprijin pentru tinerii care vor să-şi întemeieze o familie sau un venit garantat pentru cei loviţi de sărăcie.

Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele: Coaliţiile nu au cifrele pentru a guverna. De aceea, ne vom asuma responsabilitatea, o responsabilitate mare, de a da Italiei un guvern.

Lupta pentru guvernare nu va fi uşoară. Singura coaliţie anunţată, formată din Liga de extremă-dreapta condusă de Matteo Salvini şi partidul de dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi, revendică de asemenea dreptul de a forma noul guvern. Primele două poziţii fiind obţinute de formaţiuni eurosceptice, rezultatele alegerilor italiene au dat fiori reci pro-europenilor.

Matteo Salvini, lider Liga: Am citit că la Bruxelles unii oameni sunt îngrijoraţi, dar se înşeală. Europenii care au votat în Italia au făcut un pas înainte spre eliberarea de clauze şi cuşti care aduc în Europa foame, nesiguranţa locurilor de muncă şi insecuritatea.

În timp ce politicienii fac calcule după calcule, italienii de rând fac şi ei politică.

Alegător: Numai scârbe. Toți cei care fac politică sunt la fel.

Reporter: Dar de promisiuni ce credeţi?

Alegător: Promisiuni? Eh, de milioane de ori le-am auzit.

Reporter: S-a schimbat ceva?

Alegător: Nu, nu s-a schimbat nimic. Odată, când eram copil, mergeam să ascult întâlnirile și erau persoane care spuneau să umple sacii cu bani, cu milioane (de lire italiene - n.r.) și dispăreau banii... Ştii cum? Dispăreau milioane și spuneau gata, nu mai sunt bani.

Dacă nu se va forma o coaliţie până pe 23 martie, preşedintele Sergio Mattarella va trebui să lase în funcţie actualul guvern al lui Paolo Gentiloni. Vor începe consultările cu partide care se pot solda cu o nouă rundă de alegeri. Bruxelles-ul nu poate decât să aibă încredere într-un final mulţumitor.

Margaridis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: În ceea ce priveşte potenţialul impact, pot să spun în buna franceză: Fiţi calmi şi continuaţi!

Pe aceeași temă