Italia se pregătește de proteste, în ziua în care permisul de sănătate devine obligatoriu

Data actualizării: Data publicării:
Protestatari și polițiști în Italia.
Italia se pregătește de proteste, în ziua în care permisul de sănătate devine obligatoriu. Foto: Profimedia

Italia se pregătește pentru proteste, în condițiile în care de vineri toți lucrătorii vor fi obligați să prezinte un permis de sănătate pentru coronavirus înainte de a intra la muncă, o măsură care ar putea induce o penurie de personal în unele industrii, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Măsura, o extindere a „permisului verde” introdus în luna august, va impune lucrătorilor din sectorul public și privat să fi fost dublu vaccinați, să prezinte dovada unui test negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau să se fi recuperat recent de la Covid-19.

Cei care nu respectă regulile riscă să fie suspendați fără plată sau să primească o amendă de până la 1.500 de euro. Angajatorii riscă amenzi dacă nu verifică personalul.

Mai mult de 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani din Italia a fost vaccinată de două ori, iar majoritatea italienilor au acceptat cu ușurință permisul verde, care este necesar și pentru a lua masa în restaurante, pentru a intra în muzee, teatre și cinematografe, precum și pentru a fi folosit în avioane și trenuri.

Cu toate acestea, protestele față de regula privind locul de muncă au luat amploare în ultimele săptămâni, iar o demonstrație din Roma, la sfârșitul săptămânii trecute, a devenit violentă, grupurile neofasciste exploatând nemulțumirea.

Motivul care stă la baza impunerii permisului verde al Italiei este creșterea numărului de vaccinări și limitarea infecțiilor.

Confindustria, grupul de lobby al mediului de afaceri italian, susține ferm măsura de la locul de muncă. Cu toate acestea, diverse industrii invocă un potențial deficit de personal începând de vineri, pentru că lucrătorii intră în grevă sau pur și simplu aleg să stea acasă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri