Italia | Silvio Berlusconi se pregătește să revină la putere

Data publicării:
berlusconi

Mai este o zi până la alegerile legislative din Italia, considerate unele dintre cele mai importante din ultimii ani. Coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi are cele mai mari şanse să se întoarcă la putere, după o pauză de şapte ani.

Fostul premier nu poate să fie el în fruntea guvernului, dar l-a convins pe preşedintele Parlamentului European să dea Bruxelles-ul pe Roma. În alianţă cu Silvio Berlusconi este şi unul dintre cele mai controversate partide din Italia: Liga Nordului, o formaţiune de extremă dreaptă, anti-imigraţie şi anti-europeană.

Matteo Salvini a reuşit să şocheze, dar şi să convingă mulţi italieni cu discursul său anti-european, anti-imigranţi şi anti-musulmani. Nu puţini sunt cei care l-au comparat pe politicianul în vârstă de 44 de ani cu Donald Trump.

Matteo Salvini, liderul partidului Liga: Respect pe toată lumea, dar o religie care consideră că o femeie are mai puţine drepturi decât un bărbat nu vreau în Italia. O moschee în care se predică ura nu vreau în Italia. Liga va fi primul partid la nivel naţional. Atunci ne vom respecta promisiunile şi ne vom pune planul în aplicare.

Ascensiunea dreptei şi a Ligii i-a atras atenţia lui Steve Bannon, jurnalistul extremist care a stat în spatele victoriei lui Donald Trump în alegeri. Fostul strateg-şef al Casei Albe a venit personal în Italia să urmărească alegerile. Steve Bannon este atent şi la celălalt partid anti-sistem, Mişcarea 5 stele, aflat pe locul doi în sondaje.

Luigi di Maio, lider Mişcarea 5 Stele: Suntem doar la un pas distanţă de victorie.

În schimb, stânga tradiţională, aflată la putere de mai bine de patru ani, este în faţa unei înfrângeri usturătoare. Sondajele arată că doar 23 la sută dintre italieni ar vota actuala coaliţie de guvernare.

Matteo Renzi, lider al stângii: Noi suntem cei care au preluat o ţară în criză şi am scos-o din criză.

Totuşi, analiştii au estimat că niciun partid sau alianţă nu va reuşi să formeze guvernul fără ajutor. Aşa că e posibil să urmeze negocieri lungi şi instabilitate.

În 71 de ani de existenţă, Republica Italiană a avut 65 de executive diferite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri