Sari la conținut

Italia | Vaccinarea devine obligatorie pentru primirea copiilor la școală

Guvernul de la Roma a decis introducerea vaccinării obligatorii a copiilor înaintea înscrierii la școală. Măsura va intra în vigoare în septembrie și a fost luată, printre altele, din cauza înmulţirii cazurilor de rujeolă, informează presa italiană.

New State-Of-The Art Laboratory Gets To Work On AIDS Vaccine

FOTO: Gulliver/Getty Images

Decretul de lege privind vaccinarea obligatorie a fost adoptată în ședința de guvern de astăzi. Copiii nevaccinați până la 6 ani nu vor fi primiți în instituțiile de învățământ.

Printre cele 12 vaccinuri obligatorii se numără cel împotriva rujeolei și cel contra meningitei.

Pentru a se asigura că părinţii respectă legea, vor fi făcute controale până când copii vor împlini 16 ani. Luna trecută, statisticile publicate de ministerul Sănătăţii din Peninsulă arătau că de la începutul acestui an, numărul îmbolnăvirilor de rujeolă aproape s-a dublat comparativ cu cele înregistrate anul trecut.

Specialiștii italieni spun că a numărul îmbolnăvirilor a crescut tocmai pentru că a scăzut rata vaccinărilor.

Cei care nu vor respecta legea riscă amenzi care pot depşi şi 5.000 de euro.

Decizia de astăzi vine după ce liderul Mişcării Cinci Stele, Beppe Grillo, a dus o întreagă campanie contra vaccinării, susţinând că există o legătură între vaccinare şi autism.

„Întâi de toate, singura ţară din lume în care există zece vaccinuri obligatorii este Italia. Obligatorii! Te tratează obligatoriu. Eşti obligat să te tratezi. Mai lipseşte să te oblige să joci la Loto. Lozul obligatoriu, nu ştiu. Să îţi ia 5.000 de lire şi să extragă un cod fiscal pe săptămână. Extraordinar! Noi avem ca ţintă acest lucru. Îţi vor spune că este dreptul tău de a câştiga, dreptul tău la sănătate. Bine, zece obligatorii, ultimul vaccin este pentru hepatita B. Legea a fost dată în 1991, autorizată de un mare ministru pe care nu îl vom uita”, spunea Beppe Grillo.