Iulia Timoşenko şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din Ucraina

Data publicării:
Iulia Timosenko-AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY

 

„Prevăd să candidez pentru postul de preşedinte”, a declarat Iulia Timoşenko, în vârstă de 54 de ani, în cursul unei conferinţe de presă la Kiev, informează Mediafax.

Ea a precizat că intenţionează să le ceară deputaţilor partidului său Batkivşcina (Patria), care urmează să se reunească în congres la 29 martie, să îi prezinte oficial candidatura. 

Timoşenko a mai candidat pentru funcția de preşedinte în 2010, când a fost învinsă de Viktor Ianukovici. Anul următor, ea a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere după încheierea unui contract privind gazele cu Rusia. În opinia susţinătorilor săi şi a unei părţi a ţărilor occidentale, condamnarea sa a fost motivată politic. 

Ea a fost pusă în libertate la 22 februarie, în ziua destituirii preşedintelui Viktor Ianukovici de către contestatarii săi la Kiev. Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a declarat că nu va candida.

Potrivit unui sondaj recent, miliardarul şi omul politic Petro Poroşenko este cel mai bine plasat pentru a câştiga alegerile din 25 mai. Scrutinul va avea loc pe fondul unei crize economice şi politice majore, care a adus Ucraina în pragul falimentului şi care a costat-o peninsula Crimeea, anexată de Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri