Sari la conținut

Ivanka Trump, huiduită la summitul G20 al femeilor. Ce afirmații au stârnit furia audienței

Ivanka Trump participă marţi, la Berlin, la summitul G20 al femeilor, unde participă la discuţii despre susţinerea femeilor antreprenoare, alături de cancelarul german Angela Merkel şi directoarea FMI, Christine Lagarde, relatează News.ro.

Ivanka Trump Attends W20 Conference In Berlin

FOTO: Gulliver/Getty Images

Ivanka Trump este consiliera neoficială a tatălui ei, preşedintele american, Donald Trump, o poziţie extrem de neobişnuită pentru fiica unui preşedinte.

Luna trecută ea a fost surprinsă în imagini aşezată alături de Merkel, în timpul vizitei cancelarului la Casa Albă, marcată de un limbaj corporal ciudat între preşedintele american şi şefa Guvernului german în timp ce încercau să-şi minimalizeze divergenţele într-o serie de probleme, inclusiv comerţul.

Ivanka a urcat marţi pe podium, la discuţii cu Merkel şi Lagarde, în acest summit de două zile, la care participă între alte femei puternice, şefa diplomaţiei canadiene Chrystia Freeland şi regina Maxima a Olandei.

Potrivit ziarului Berliner Zeitung, oficiali germani şi-au exprimat speranţa că ”fiica preşedintelui Statelor Unite va transmite o imagine pozitivă despre Germania tatălui ei, în urma scurtei ei vizite”.

Ivanka Trump, huiduită la summitul G20

Ivanka Trump a avut parte și de un moment mai puțin plăcut, în momentul în care a încercat să își apere tatăl și a susținut că acesta este "un campion pentru drepturile femeilor și al familie". Femeile prezente în sală au huiduit însă afirmațiile Ivankăi, iar în discuție au intervenit atât cancelarul german Angela Merkel, dar și moderatoarea:

"Vezi reacția celor din sală. Trebuie menționat un lucru: atitudinea pe care tatăl tău a arătat-o față de femei ridică semne de întrebare asupra a cât de mult susține el, de fapt, drepturile femeilor", a spus Merkel.

Fiica lui Donald Trump a aruncat apoi vina asupra presei care, susține ea, i-ar fi creat această imagine negativă: "Am auzit criticile din partea media și știu că au fost propagate în presă". Replica Ivankăi a fost primită cu răsete ironice din sală.

Ivanka Trump este considerată un consilier tot mai influent al preşedintelui american, iar soţul ei, Jared Kushner, este la rândul său consilier al liderului de la Casa Albă.

Ivanka urmează să participe la grupuri de discuţie pe teme economice şi promovării profesionale a femeilor şi să viziteze un colegiu vocaţional, Ambasada americană şi celebrul Memorial de la Berlin dedicat evreilor ucişi în Europa.

Activişti de la Berlin au anunţat demonstraţii marţi la Muzeul Kunsthalle, susţinut financiar de Deutsche Bank, cu scopul de denunţa ipocrizia participării Ivankăi Trump” la summitul de la Berlin.

„Cum poate Ivanka Trump să vorbească despre «emanciparea» femeilor, în timp ce preşedintele Donald Trump taie finanţarea sănătăţii reproducerii? Tăcerea Ivankăi cu privire la aceste probleme de viaţă şi de moarte spune totul”, a declarat Kathleen Brown, din cadrul Partidului Die Linke (extrema stângă).