Sari la conținut

Jean-Claude Juncker a fost desemnat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Juncker, candidatul Partidului Popular European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, va trebui să primească şi aprobarea Parlamentului European.

În urmă cu o săptămână, și social-democraţii europeni au decis să-l susţină pe candidatul popularilor, Jean-Claude Juncker, la şefia Comisiei Europene. Anunţul a fost făcut de preşedintele francez Francois Hollande după o întâlnire la Paris cu opt lideri social-democraţi din Uniunea Europeană, între care şi premierul român Victor Ponta.

Jean-Claude Juncker, cunoscut pentru experiența sa europeană, mai ales ca fost președinte al Eurogrup, ar a fost timp de 19 ani premier al Luxemburgului, un record în Uniunea Europeană.

În discursul rostit după învestirea sa la congresul PPE, fostul preşedinte al Eurogrup a reamintit rolul pe care l-a jucat în crearea şi salvarea euro din cea mai gravă criză financiară, atunci când „a făcut totul pentru a evita o catastrofă”. Totodată, el a pledat pentru o Europă mai socială.

Președintele Traian Băsescu a declarat vineri că desemnarea lui Juncker a primit 26 de voturi pentru şi două împotrivă în Consiliul European, dar nu a dezvăluit care au fost țările care au votat împotrivă. Agențiile de presă au precizat însă că e vorba de Marea Britanie și Ungaria. Președintele a arătat că pentru prima oară în cei zece ani de când frecventează consiliile europene nu a fost un vot în unanimitate.

Juncker va trebui să primească şi aprobarea Parlamentului European. Votul în PE este programat la jumătatea lunii iulie, iar Junker va trebui să primească cel puţin 376 de voturi pentru din totalul de 751.