John Kerry: Ucraina nu este câmp de bătălie între SUA şi Rusia

Data publicării:
kerry-3

John Kerry

„Confirmăm poziţia noastră de a nu interveni în afacerile interne ale Ucrainei şi recomandăm tuturor părţilor să acţioneze raţional. Vrem ca Ucraina să facă parte din familia europeană, în toate sensurile cuvântului”, a asigurat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Washington-ul a spus răspicat că Ucraina nu trebuie să devină câmp de luptă între Statele Unite şi Rusia.

„Nu vorbim de Vest împotriva Estului. Nu este vorba de Rusia sau de Statele Unite, ci de poporul ucrainean care trebuie să-şi aleagă propriul său viitor”, a declarat secretarul american de Stat, John Kerry.

La Kiev, Ministerul ucrainean de Rxterne şi-a exprimat recent intenţia de a relua dialogul diplomatic cu Moscova după formarea unui nou guvern, în ciuda tensiunilor din ultima perioadă.

În capitala ucraineană continuă consultările politice pentru formarea unui guvern de tranziţie care ar urma să fie aprobat de Parlament.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, avertizează că integritatea teritorială a ţării este ameninţată. Asta, după ce tensiunile dintre noile autorităţi de la Kiev şi administraţia pro-rusă din Crimeea se adâncesc de la o zi la alta.

Tensiuni separatiste în Crimeea

Parlamentul Crimeei s-a întrunit în sesiune extraordinară, pentru a analiza situaţia din ţară. Iar tătarii din regiunea autonomă vor organiza un miting de protest la adresa autorităţilor de la Kiev.

Sute de persoane au manifestat la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea. Manifestanţii au arborat drapelul Rusiei pe clădirea Parlamentului regional şi au cerut organizarea unui referendum pentru a se rupe de Ucraina. La Feodosia, cazacii au anunţat că nu recunosc noile autorităţi centrale. Sunt noi semne ale nemulţumirii care a cuprins populaţia rusofonă din Crimeea, după manifestaţiile pro-europenene de la Kiev şi după alungarea preşedintelui Viktor Ianukovici.

Această orgie din Ucraina este inacceptabilă şi trebuie să înceteze. Trebuie să ne organizăm pentru a ne apăra”, a îndemnat Ghennadi Basov, reprezentant al partidului Blocul Rus.

Peninsula Crimeea a făcut parte din teritoriul rus, dar a fost cedată în 1954 Ucrainei, la acea vreme republică în componenţa Uniunii Sovietice. Regiunea a păstrat relaţii strânse cu Rusia.

Potrivit unor surse politice ucrainene, Moscova ar fi pregătită să intervină cu trupe în sprijinul Crimeei, dacă Ucraina se va scinda.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri