Jose Manuel Barroso, huiduit pe insula Lampedusa. Bilanţul naufragiului se apropie de 300 de morţi

Data publicării:
naufragiu lampedusa-2

Actualizare 13.50. Zeci de oameni au strigat sloganuri împotriva politicienilor, în momentul în care coloana oficială a plecat de la aeroport spre primărie. Vizita delegaţiei europene are loc la o săptămâna de la naufragiul unei nave ce transporta imigranţi africani. Aproape 300 de oameni au murit, după ce ambarcaţiunea pe care se aflau a luat foc şi s-a scufundat.

_______________________________________________________________________________

Cei doi oficiali ar putea pune la punct o strategie comună în ceea ce priveşte criza imigranţilor, în condiţiile în care autorităţile italiene cer modificarea politicilor europene de azil. 

În fiecare zi, scafandrii italieni scot la suprafaţă alte cadavre ale victimelor naufragiului de săptămâna trecută. Chiar şi poliţiştii sunt impresionaţi de amploarea tragediei, considerată una dintre cele mai mari catastrofe maritime din Italia, de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Unii supravieţuitori sunt şi acum în stare de şoc.

„Cinci ore am plutit pe mare, în compania cadavrelor. Nimic nu e mai cumplit ca asta. Erau mulţi copii. O femeie cu cei patru copii ai ei. O mamă cu un bebeluş. Toţi, pierduţi pe mare”, a povestit unul dintre cele 155 de persoane care au reușit să scape cu viață.

Căpitanul vasului, un tunisian de 35 de ani, a fost arestat. Comisia Europeană vrea suplimentarea misiunilor de patrulare în Marea Mediterană, pentru interceptarea ambarcaţiunilor cu imigranţi.

Oficialii de la Bruxelles nu au pomenit însă nimic despre modificarea politicilor în materie de azil, aşa cum au cerut autorităţile locale.

Îi cerem lui Jose Barroso să ia măsuri care să prevină astfel de voiaje ale speranţei. Nu este posibil ca Europa să accepte în continuare ca oamenii aceştia să intre pe continent în acest mod îngrozitor”, a declarat Giusi Nicolini, primarul din Lampedusa.

În pofida tragediei, sute de refugiaţi, majoritatea sirieni şi afgani, au sosit în ultimele două zile pe insulă cu ajutorul unor bărci.

Italia a cerut în repetate rânduri ajutorul ţărilor din Uniunea Europeană, copleşită de valurile de imigranţi care iau cu asalt insula.

În ultimii 20 de ani, între 17.000 și 20.000 de imigranţi africani au murit încercând să ajungă pe mare în Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri