KIEV. Noi ciocniri între protestatari şi forţele de ordine

Data publicării:
ukr

După o perioadă de acalmie în Kiev, au reizbucnit violenţele. Armistiţiul, încheiat pe toată perioada negocierilor cu preşedintele Viktor Ianukovici, pare să fi fost încălcat de manifestanţii care au aruncat cu coctailuri Molotov în forţele de ordine.

Potrivit agenţiilor de presă occidentale, acestea au răspuns chiar şi cu gloanţe de cauciuc. Presa rusă, pe de altă parte, îl citează pe ministrul de Interne ucrainean care susţine că protestatari radicali au atacat şi ţinut ostatici trei ofiţeri de poliţie în clădirea consiliului municipal de lângă Piaţa Independenţei.

Unul dintre aceştia ar fi fost înjunghiat, apoi eliberat şi dus la spital. Opoziţia neagă însă că manifestanţii ar fi atacat ofiţeri de poliţie.

Între timp, preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat că va modifica legile care limitează drastic dreptul de a protesta.

Avem nevoie de o remaniere de Guvern şi să găsim cea mai bună soluţie pentru a alcătui unul nou, care să lucreze într-o manieră mai profesionistă”, a spus președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.

În plus, preşedintele a promis eliberarea tututor protestatarilor arestaţi şi demiterea oficialilor care au decis folosirea forţei împotriva manifestanţilor.

Opoziţia, în schimb, crede că măsurile anunţate nu sunt suficiente şi acum manifestanţii cer şi demisia preşedintelui.

Doar schimbarea miniştrilor nu este suficientă. Oamenii vor o schimbare a regulilor, pentru că s-au săturat să trăiască fără reguli. Justiţia poate fi cumpărată, nu ţi se face dreptate în ţara asta. Sistemul este total corupt. Şi de aceea oamenii sunt nemulţumiţi”, a spus Vitali Klitschko, unul dintre lideii opoziţiei.

Liderii opoziţiei au avut o întâlnire cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere, căruia i-au solicitat să fie mediator în dialogul cu preşedintele. Ei susţin însă că puterea de la Kiev nu este de acord cu această mediere.

Ieri, mişcările populare au cuprins şi regiunile din vestul Ucrainei, în timp ce în estul fostei republici sovietice, situaţia rămâne încordată.

Evenimentele din Ucraina au provocat îngrijorare în Europa şi Statele Unite. Vicepreşedintele american Joe Biden a avertizat că o continuare a violenţelor ar avea consecinţe în relaţiile dintre Washington şi Kiev, iar Înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Catherin Ashton, va face o vizită săptămâna viitoare la Kiev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că...