KIEV. Viktor Ianukovici cere sesiune extraordinară a Parlamentului pentru eventuala demitere a Guvernului

Data publicării:
Violente Kiev Ucraina 22 ianuarie 2014-AFP Mediafax Foto-VASILY MAXIMOV-1

Protestatarii nu vor, sub nicio formă, să plece din Piaţa Independenţei, locul care simbolizează lupta anti-guvernamentală. Ei continuă să-şi consolideze baricadele în aşteptarea asaltului poliţiei. Manifestanţii pro-europeni nu se lasă impresionaţi de sutele de jandarmi înarmaţi până în dinţi care nu se clintesc de la locurile lor şi aşteaptă expirarea armistiţiului pentru a acţiona. Din când în când, protestatarii aruncă cu pietre în direcţia forţelor de ordine pentru a le arăta că pot să se apere.

Manifestanţii spun că nu vor renunţa la proteste până când preşedintele Viktor Ianukovici şi guvernul de la Kiev nu vor pleca de la putere.

„Guvernul se bazează pe faptul că poate speria oamenii cu crimele şi torturile, în speranţa că oamenii vor renunţa, dar, după cum vedeţi, au efectul opus. Aşteptăm victoria, aşteptăm ca totul să se termine paşnic”, a spus unul dintre protestatari.

„Sper ca lucrurile să se schimbe în bine, ca ţara să prospere, pentru că avem un popor minunat, dar o guvernare proastă”, a adăugat un protestatar.

Totul vine după ce ieri s-au înregistrat cele mai violente incidente din ultimele zile.

Opoziţia susţine că soluţia conflictului este în mâinile preşedintelui Viktor Ianukovici.

„Convocarea de alegeri anticipate va schimba situaţia fără vărsare de sânge. Şi vom face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Vitali Klitschko, lider al opoziţiei.

„Vom merge înainte împreună. Şi dacă e să primim un glonte în cap, atunci o să primim un glonte în cap. Cel puţin va fi cinstit, corect şi curajos”, a susținut Arseni Iaţeniuk, lider al opoziţiei.

Preşedintele Ucrainei a asigurat Comisia Europeană că, în ciuda situaţiei tensionate, nu va decreta stare de urgenţă. Evenimentele de la Kiev din ultimele zile au provocat îngrijorarea cancelariilor occidentale care au făcut apel la calm şi au cerut protejarea vieţilor manifestanţilor.

Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, şi i-a cerut să convoace o sesiune extraordinară pentru „soluţionarea rapidă” a crizei şi pentru validarea rezultatelor negocierilor cu opoziţia, a comunicat Preşedinţia Ucrainei.

Ribak a precizat că sesiunea extraordinară ar urma să fie convocată săptămâna viitoare.

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri