La 70 de ani de la deportarea ordonată de Stalin, tătarilor din Crimeea li se interzice orice manifestare pe teritoriul peninsulei

Data publicării:
tatari

Tătarii din Crimeea au comemorat 70 de ani de la deportarea ordonată de Stalin, o tragedie pe care ei spun că o retrăiesc astăzi, după ce peninsula a fost alipită Federaţiei Ruse. În capitala Simferopol era programată o mare manifestaţie, dar a fost anulată după ce autorităţile au interzis orice acţiune populară până la începutul lunii viitoare. Ceremonii au avut loc însă la Kiev şi Liov.


După anexarea Crimeei, mulţi tătari s-au refugiat în oraşe din Ucraina, de teamă să nu fie persecutaţi. Liderul lor istoric, Mustafa Djemilev, a primit interdicţia de a pătrunde în peninsulă după ce a denunţat acţiunea Moscovei. „Fiecare zi de ocupaţie este o insultă pentru fiecare ucrainean”, consideră Djemilev.

Acum el se află la Kiev şi a luat parte la ceremoniile de comemorare, alături de sute de ucraineni care au aprins candele pe un bulevard din centrul oraşului. Oamenii au făcut din lumânări conturul Peninsulei Crimeea pe asfalt.

Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că istoria se repetă astăzi, chiar dacă nu la aceleaşi proporţii. Şi acest lucru nu-i îngrijorează doar pe tătari, ci şi pe ucraineni”, spune o tânără.

Pe 18 mai 1944, poliţia secretă sovietică a început deportarea tătarilor din Crimeea, după ce i-a acuzat de colaborare cu naziştii. Tătarii au avut la dispoziţie doar câteva minute să se pregătească înainte să fie înghesuiţi în vagoane pentru transportul animalelor şi trimişi în Asia Centrală. Operaţiunea a durat doar trei zile, timp în care peste 190.000 de oameni au fost strămutaţi.

Comemoarea a 70 de ani de la marea deportare are loc într-un context tensionat, iar tătarii cer ajutorul comunităţii internaţionale.

În urmă cu două zile, Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat hărţuirea şi persecuţiile la care sunt supuşi tătarii din Crimeea, care reprezintă 12% din populaţia de aproape 2 milioane a Peninsulei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...