La o lună de la începerea campaniilor de imunizare în țările europene, Ucraina nu a primit nici măcar o doză de vaccin anti-Covid-19

Data actualizării: Data publicării:
Steagul Ucrainei și cel al Uniunii Europene
Steagul Ucrainei și cel al Uniunii Europene. Foto: Getty Images

Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa și cu un sistem de sănătate slab dezvoltat, nu a primit nici măcar o doză de vaccin anti-Covid-19, chiar dacă a înregistrat peste 1,2 milioane de cazuri de îmbolnăvire și mai mult de 21.000 de decese, la o populație de 40 de milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Deși în mai toate țările europene, campaniile de vaccinare au început în urmă cu o lună, Ucraina nu a reușit să cumpere nicio doză de vaccin.

Autoritățile dau asigurări că primele vaccinări vor începe la jumătatea lunii februarie, însă aceste promisiuni ridică semne de întrebare, având în vedere faptul că până acum nu a fost anunțată nicio dată de începere a livrărilor de seruri anti-Covid.

Care este motivul pentru care Ucraina este privată de vaccinul împotriva Covid-19

De vină pentru acest impediment ar fi incapacitatea Ucrainei de a face comenzi la producători occidentali precum Pfizer sau Moderna, ca urmare a concurenţei făcute de ţările bogate. Prinsă între sărăcie și tensiuni geopolitice, țara nu a putut să achiziționeze doze de la niciun producător pentru că țările mai prospere au epuizat stocurile.

„Bogaţii s-au aflat primii la coada mondială pentru vaccin”, a declarat la sfârşitul lunii decembrie 2020 preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, la începutul anului, Ucraina a cerut mai mult ajutor din partea țărilor Uniunii Europene în procurarea unui vaccin, după ce guvernul său a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.

Ucraina nu este singura ţară în această situaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că lumea se află în pragul unui „eşec moral catastrofal” dacă ţările cele mai puternice vor continua să intre în posesia grosului dozelor de vaccin.

Pentru moment, autoritățile de la Kiev nu pot conta decât pe cele opt milioane de doze promise în cadrul mecanismului ONU Covax vizând ajutorarea ţărilor sărace, care asigură un acces echitabil la vaccinuri. Totodată, Ucraina ar putea primi între 1,9 milioane și 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, însă doar dacă eficacitatea lui va fi confirmată.

Practic, și în cazul în care toate aceste doze ar ajunge în Ucraina, tot ar fi insuficiente pentru cele 40 de milioane de locuitori ai țării.

Țările bogate cumpără prea multe doze de vaccin

Polonia vecină, membră a UE, a rezervat aproape 60 de milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de 38 de milioane de locuitori.

„Nu a fost vorba despre o chestiune de competenţă a statului, ci de acces” la vaccin, a declarat pentru AFP vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina, care a reproşat Bruxellesului o abordare „injustă” şi a făcut apel la „solidaritate politică”.

Apelul către UE vine după ce şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a respins ideea unei achiziţionări a vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de Rusia, Sputnik V, care este, potrivit lui, un instrument de „propagandă”, în contextul în care relaţiile între Kiev şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani.

„În calitate de membru al guvernului, mă voi opune achiziţionării vaccinului rus, chiar dacă este eficient. Rusia nu se preocupă de starea de sănătate a ucrainenilor, ea se preocupă de impunerea propagandei sale şi de ideologia sa atunci când oferă acest vaccin”, a mai spus ministrul.

Totodată, opozanţii, experţii şi presa consideră că preşedintele Zelenski şi echipa sa nu au ştiut să gestioneze situaţia. Unii invocă inclusiv aranjamente îndoielnice, în această ţară cangrenată de corupţie.

O deputată a opoziţiei proocidentale, Oleksandra Ustinova, l-a acuzat pe ministrul sănătăţii că a blocat achiziţia unui vaccin de fabricaţie indiană, care costa 3 dolari doza, pentru a achiziţiona în schimb vaccinul chinez CoronaVac, care costă 18 dolari doza.

„Ucraina ar fi trebuit să se lupte să obţină contracte” directe cu producătorii occidentali de vaccinuri, a criticat la rândul său Pavlo Kovtoniuk, şeful departamentului de economie a sănătăţii din cadrul Kyiv School of Economics.

„Alte ţări sărace au 5 sau 6 vaccinuri în portofoliu, iar noi avem doar un contract minuscul” cu chinezii, spune el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri