La Stampa: AstraZeneca ascunde 30 de milioane de vaccinuri în Italia. Cum au fost descoperite dozele

Data actualizării: Data publicării:
Cutii cu fiole de vaccin AstraZeneca pe un raft de frigider.
Italia a blocat un export de vaccinuri AstraZeneca spre Australia. Este prima oară când UE activează acest mecanism. FOTO: Profimedia Images

Autoritățile italiene au descoperit 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca într-un depozit dintr-un oraș din apropiere de Roma, scrie Politico, preluând La Stampa. Potrivit cotidianului italian, dozele provin de la fabrica Halix din Olanda, care nu are încă autorizație de producție pentru UE, și urmau să ajungă în Marea Britanie.

La Stampa citează surse din cadrul UE, care susțin că vaccinurile erau destinate inițial Marii Britanii. Dar exportul a fost stopat după ce blocul comunitar a introdus un mecanism de blocare a exporturilor.

Ziarul italian precizează că este vorba despre o cantitate pentru care se luptă Bruxellesul şi Londra, în contextul în care, pentru UE, „o astfel de cantitate este mai mult decât dublă faţă de dozele primite până în prezent din partea companiei anglo-suedeze” (16,6 milioane de doze), în timp ce, pentru britanici, această cantitate de vaccinuri „este obligatorie pentru a garanta a doua doză de vaccin pentru circa 15 milioane de cetăţeni”.

Ziarul italian scrie că AstraZeneca nu a alertat UE în privința dozelor, care erau ținute într-un depozit din orașul Agnani, la 40 km de Roma. Însă comisarul european pentru piața internă Thierry Breton, care a vizitat fabrica de vaccinuri de la Halix, în Olanda, s-a interesat unde ajung dozele produse aici, după care a luat legătura cu autoritățile italiene să se intereseze. 

Fabrica Halix nu a obţinut încă autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului, astfel că, fără acest accept, dozele de vaccin nu pot fi predate ţărilor membre ale UE. Însă măsura nu se aplică şi Regatului Unit care, de altfel, a importat în ultimele luni ale anului trecut vaccinuri produse în fabrica olandeză.

„Abia atunci comisarul francez a început să aibă suspiciuni şi a informat imediat despre această situaţie autorităţile italiene, care au realizat inspecţii la fabrica din Catalent di Anagni, folosită de AstraZeneca pentru umplerea şi pregătirea fiecărei doze”, a relatat cotidianul italian.

Această descoperire vine după ce AstraZeneca a fost aspru criticată de UE pentru că nu livrează cantitățile de vaccin contractate. Cel mai recent contract prevede  livrarea în primul trimestru a 30 de milioane de doze, adică volumul descoperit la depozitul din Italia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri