Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru a fi procuror-șef european. Reacțiile stârnite

Data actualizării: Data publicării:
Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi are șanse sporite să fie șefa Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European a avut miercuri dimineață întâlnirea coordonatorilor, la ora locală 9:00, iar la ora locală 11:00 (12:00, ora României) s-a întâlnit în reuniune extraordinară, pentru a vota în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, o instituție nou înființată, ce va începe să funcționeze de anul viitor. Cele mai multe voturi le-a primit Laura Codruța Kovesi: 26.

kovesi cu harta romaniei ID86509_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Laura Codruța Kovesi se apropie cu încă un pas de obținerea funcției de procuror-șef al Parchetului European. Ea va fi propunerea înaintată președintelui Parlamentului European, după ce a primit cele mai multe voturi în Comisiile LIBE și CONT Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE Laura Codruța Kovesi a ajuns miercuri înapoi în țară. Fosta șefă a DNA a mulțumit, pe aeroportul Otopeni, pentru susținere și a declarat că este alături de magistrați în protestul lor față de OUG 7. Ea a spus că votul prin care comisia LIBE a decis să devină-procuror șef european este în egală măsură și pentru „procurorii care lucrează sub presiune”, dar și pentru românii care au susținut statul de drept.

Reacții după votul din comisia LIBE

Cum era de așteptat, succesul de etapă obținut de Laura Codruța Kovesi în Comisia LIBE a stârnit numeroase comentarii, puterea minimalizând importanța acestui vot, în timp ce opoziția consideră că numirea ei ca procuror-șef al Parchetului European nu mai reprezintă decât o formalitate. Iată cele mai importante declarații:

Eurodeputatul Cristian Preda: Victoria Codruței Kovesi e clară

Mesajul președintei ICCJ, după votul favorabil lui Kovesi în Comisia LIBE

Maria Grapini: Patru voturi diferență pentru Kovesi, nesemnificative. Consiliul UE are în mână un as

Audiere Kovesi. Siegfried Mureșan: PSD nu a reușit să convingă nici măcar comuniștii din PE

Eurodeputat PSD: Kovesi a jucat rolul victimei. Francezul a avut prestanța impecabilă ieri

Turcan: Primul procuror european va fi român. Guvernul Dragnea-Dăncilă-Toader s-a făcut din nou de râs

Reacția lui Manda, după succesul Codruţei Kovesi la votul din comisia LIBE a Parlamentului European

Reacția lui C. P. Tăriceanu după votul din Comisia LIBE pentru L. C. Kovesi

VIDEO Dragnea, întrebat despre Kovesi: „I don't speak English”. Șeful PSD a vorbit în engleză la Madrid

FOTO & VIDEO. Momentul în care A. Lazăr și K. Iohannis află rezultatul votului din Comisia LIBE

Cum se apără Meleșcanu, acuzat de opoziție că a dat mandat pentru un vot împotriva lui Kovesi

Europarlamentar: "Somez Guvernul României să înceteze orice tentativă de sabotare a candidatului român"

ACTUALIZARE 12:37. Președintele Comisiei LIBE a anunțat rezultatul: Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi - 26.

Ea a fost urmată de candidatul francez, Jean-François Bohnert , cu 22 de voturi, în timp ce germanul Andres Ritter a primit doar un vot, ca și cu o zi înainte, în comisia CONT.

Au fost 50 de voturi exprimate în Comisia pentru justiție și libertăți (LIBE), unul fiind vot alb.

Citiți și:  VIDEO. Grapini, contrată de o colegă din PE după ce nu a numărat un vot pentru Kovesi

Comisia LIBE are 60 de membri, dar au fost 10 absențe.

Citiți și:  VIDEO | Prima declarație a lui Kovesi, după ce a aflat rezultatul votului din Comisia LIBE

CTP: Comisia LIBE a înțeles că atacul reprezentanților puterii la adresa lui Kovesi e de fapt un atac împotriva UE

Ce urmează acum

Cum votul din Comisia LIBE - Laura Codruța Kovesi - coincide cu cel de marți din comisia de control bugetar CONT, acum propunerea comună a celor două comisii este trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.  Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care NU poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

„Acum voi trimite o scrisoare domnului preşedinte al conferinţei preşedinţilor, care este rezultatul votului. Pe baza mandatului Conferinţei Preşedinţilor (liderii grupurilor parlamentare - n.r.) voi intra în negocieri cu Consiliul, pentru a ajunge la un acord, de comun acord, pentru numirea noului procuror-şef european. Vă mulţumesc pentru participare”, a anunțat președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes.

În acest moment, fosta şefă DNA depinde doar de negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, pentru a prelua această funcţie nou creată.

Citiți și: Revolta celor care știu foarte bine de ce se află acolo

Următoarea etapă este, astfel, cea a negocierilor, care ar trebui să se finalizeze până la încheierea mandatului actualului Legislativ european, în condițiile în care la sfârșitul lunii mai sunt alegeri pentru alegerea unui nou Parlament European.

Laura Codruţa Kovesi nu a fost propusă de România, aşa cum nici contracandidaţii săi din Franţa şi Germania nu au fost propuşi de ţările lor, ci au aplicat pentru funcţie în nume propriu. Dar, spre deosebire de Laura Codruţa Kovesi, ei au fost puternic susţinuţi de instituţiile naţionale de profil. 


ACTUALIZARE 12:30 Comisia ia o scurtă pauză, după care se va anunța votul. Puteți urmări LIVE anunțul aici: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20190227-1100-COMMITTEE-LIBE

ACTUALIZARE 12:10 Șeful Comisiei LIBE, Claude Moraes, face prezența membrilor și supleanților. Eurodeputata Ana Gomes, critică la adresa Guvernului de la București, lipsește și a fost înlocuită.

De asemenea, Marian Jean Marinescu (PPE) și Adina Vălean (PPE), membri supleanți, îi înlocuiesc pe doi dintre membrii comisiei.


După audierile care au avut loc marți în Comisia pentru drepturi și liberatăți civile (LIBE) și Comisia perntru control bugetar (CONT), urmează ca membrii comisiei LIBE să voteze în privința celor trei candidați pentru postul de procuror-șef al Parchetului European: Laura Codruța Kovesi (România),  Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Cei trei au fost audiaţi marţi de comisiile reunite pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.

Parchetul european este o instituţiile nou înfiinţată, motiv pentru care suntem în faţa unei proceduri noi. Laura Codruţa Kovesi nu a fost propusă de România, aşa cum nici contracandidaţii săi din Franţa şi Germania nu au fost propuşi de ţările lor, ci au aplicat pentru funcţie în nume propriu. Dar, spre deosebire de Kovesi, sunt puternic susţinuţi de instituţiile naţionale de profil. Acum suntem la cel de-al patrulea pas al procedurii de numire. Laura Codruţa Kovesi a fost prima pe lista comisiei de selecţie şi a doua la votul în Consiliul Uniunii Europene. Marți seară fost audiată de o comisie mixtă: judiciară şi de control bugetar din Parlamentul European. Totul a început cu o prezentare a candidaturii şi a continuat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cam ca un interviu de angajare.

Comisia juridică va supune la vot candidaturile miercuri la ora 12:00, ora României. Din declaraţiile făcute până acum ştim că două dintre cele mai mari grupuri parlamentare, PPE şi ALDE, o susţin pe Laura Codruţa Kovesi. În plus, în Comisia juridică sunt mulţi eurodeputaţi care au criticat vehement regresul din lupta anticorupţie din România. Şi ca meniul să fie complet, contracandidatul său german a lăudat-o chiar în timpul audierilor de azi. „Am toată admiraţia pentru curajul şi implicarea ei”, a spus Andres Ritter. Aşa că, în ciuda rezultatului din Consiliu, Laura Codruţa încă are şanse să obţină conducerea Parchetului European. Dacă într-adevăr Parlamentul va susţine candidatura ei, în contradicţie cu decizia Consiliului, urmează o perioadă de negocieri între cele două instituţii pentru numirea unui procuror-şef european.

Citiți și: 

VIDEO Momentul în care Maria Grapini îi pune întrebări lui Kovesi şi intervenţia preşedintelui Comisiei

Kovesi, întrebată de Cătălin Ivan dacă a influenţat instanţa într-un dosar care o viza: Niciodată

Codruţa Kovesi, în Comisia LIBE: Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute

Candidatul german pentru șefia Parchetului European: „E o onoare că sunt pe aceeași listă cu dna Kovesi”

Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European (CONT) a și votat în aceeași zi în privința candidaților. Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi - 12, fiind urmată de candidatul francez cu 11 voturi și candidatul german, cu un singur vot Votul în CONT este consultativ. De notat că patru membri ai comisiei sunt din Germania, din Franța - 2, iar din România tot 2.

Fiecare dintre candidați şi-a prezentat proiectul de management şi a răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiilor.

După o primă rundă de vot în Consiliul Uniunii Europene la nivel de ambasadori (COREPER), săptămâna trecută, pe primul loc se clasase candidatul din Franţa, în timp ce Laura Codruţa Kovesi a fost pe locul doi, la egalitate cu procurorul din Germania. Bulgaria a votat împotriva candidaturii  procurorului Laura Codruţa Kovesi la postul de procuror-şef al Biroului Procurorului European (EPPO), potrivit cotidianului bulgat Sega.

Cine ia decizia finală

Votul în LIBE se va da miercuri. Dacă cele două comisii, CONT și LIBE, votează candidați diferiți, numele final va rezulta în urma negocierilor dintre președinții celor două comisii. La fel ca în CONT, și în LIBE votul va fi secret.

Propunerea celor două comisii va fi apoi trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. 

Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care NU poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Citiți și: 

CTP, despre audierea L. C. Kovesi în PE: A venit ca o pedestrașă, cu pământul sub picioare, plină de cicatrici

C. Diaconescu, la Digi24: În dauna Bucureştiului, sunt alţii în lumea largă care sprijină candidatul României. Nu îți e un pic rușine?

Cine face parte din Comisia LIBE

Comisia LIBE are 60 de membri și tot atâția membri supleanți. Cei mai mulți - 17 - sunt din PPE, grupul popularilor europeni, cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Comisia este condusă însă de un socialist, britanicul Claude Moraes, cu care Liviu Dragnea recunoștea zilele trecute că a avut o scurtă întâlnire la Congresul socialiștilor europeni. Socialiștii au 15 membri în Comisia LIBE. Numai că cel puțin unul dintre ei, portugheza Ana Gomes, este o susținătoare a luptei anticorupție din România și a criticat în dese rânduri puterea din România pentru modificarea legilor justiției.

Din România fac parte din LIBE Monica Macovei, Traian Ungureanu (PPE) și Csaba Sogor (PPE) ca membri plini, în timp ce supleanți sunt Maria Grapini, Gabriela Zoană și Emilian Pavel (toți din grupul socialiștilor).

Monica Macovei face parte și din comisia de control bugetar (CONT), care este formată din 30 de membri și este condusă de eurodeputata PPE Ingebord Graessle din Gerrmania.

În afară de cei membrii din cele două familii politice principale din PE, din comisia LIBE mai fac parte 7 eurodeputați din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (din care face parte și Monica Macovei), 5 membri din ALDE (liberalii europeni), 5 membri de la Verzi, 4 de la Stânga Europeană Unită - Stânga Verde Nordică, 4 de la Europa Națiunilor, 3 de la Europa Libertății și Democrației Directe și neafiliați. Componența Comisiei LIBE poate fi consultată aici.

Citiți și: VIDEO. Cum a fost primită Kovesi înainte de audierea pentru funcția de procuror-șef european

 

Cu ce se va ocupa Parchetul European. Țările care nu participă

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie care va părăsi UE, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale, scrie Agerpres

Procurorul-şef european este selectat din rândul candidaţilor care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre sau sunt procurori europeni activi; care oferă toate garanţiile de independenţă; care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, sau care au ocupat funcţia de procurori europeni; şi care dispun de o experienţă managerială suficientă şi de calificările suficiente pentru această poziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri