Lavrov acuză: Occidentul vrea să schimbe puterea de la Moscova

Data publicării:
lavrov la consiliul de aparare

Serghei Lavrov (mijloc) la Consiliul pentru politica externă și de apărare FOTO: mid.ru

Aceste sancţiuni au afectat deja industria rusă a apărării și pe cea energetică. În plus, zeci de oficiali de la Moscova au primit interdicţie de călătorie în mai multe state şi au conturile din străinătate îngheţate. Măsurile au agravat criza economică din Rusia şi au provocat devalorizarea masivă a rublei.

Cât despre scopul din spatele folosirii măsurilor coercitive, Occidentul arată foarte clar că nu caută să forțeze Federaţia Rusia să își schimbe politica, ci că vrea să obțină o schimbare de regim. Practic, nimeni nu neagă acest lucru”, a afirmat șeful diplomației ruse

Declaraţiile lui Serghei Lavrov vin după ce şi preşedintele Vladimir Putin a spus că „revoluţiile colorate” trebuie prevenite „cu orice preţ” pe teritoriul Rusiei.

Citiți și:

INTERVIU CU VLADIMIR PUTIN : Ce este dreptul internațional? Ce este democrația?
Ministrul rus de Finanţe: Economia Rusiei va intra în recesiune anul viitor dacă petrolul scade sub 60 dolari/ baril
Rusia. Măsuri urgente mai drastice, pentru stabilizarea preţurilor

Rusia nu va rupe relaţiile cu Europa, dar nu se va întoarce pur şi simplu la situaţia de dinainte de criză, a mai spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o reuniune a Consiliului pentru politică externă şi de apărare care a avut loc la Moscova, relatează Mediafax, care citează Russia Today.

„UE este cel mai mare partener al nostru. Nimeni nu se va împuşca în picior şi nu va respinge cooperarea cu Europa, dar toată lumea înţelege că nu va mai fi aceeaşi situaţie”, a declarat Lavrov.

Ministrul a subliniat că tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au adunat cu mulţi ani înainte de izbucnirea crizei ucrainene. Acum europenii au decis să meargă pe principiul totul sau nimic şi să joace periculos cu Rusia. Dar cel puţin poziţiile au fost clarificate, a mai afirmat Lavrov.

El a acuzat o „minoritate agresivă” în rândul ţărilor membre UE, mânată de interese ideologice, care urmăreşte să înşface puterea în estul Europei, în loc să se concentreze pe problemele serioase cu care se confruntă Europa din cauza revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Lavrov a acuzat și Statele Unite pentru că pretind conducerea globală într-o perioadă în care atât resursele, cât şi calităţile lor de leadership sunt în declin. „Noi nu putem accepta poziţia celor care ne spun: "Împăcaţi-vă cu aceasta. Toată lumea trebuie să sufere pentru că America are alegeri la fiecare doi ani şi nu trebuie să se facă nimic în legătură cu aceasta. Relaxaţi-vă şi acceptaţi situaţia ca atare". Nu merge. Noi nu o vom accepta pentru că miza este prea mare", a spus Lavrov.

El a respins însă acuzaţiile potrivit cărora opoziţia Rusiei faţă de influenţa globală a Statelor Unite ar fi de fapt antiamericanism.

7.500 de soldați ruși în Ucraina

Declarațiile ministrului rus de Externe intervin în condițiile în care 7500 de soldaţi ruşi se află în Ucraina. Cel puțin așa susține ministrul ucrainean al Apărării. Potrivit acestuia, militarii ruşi se află în estul Ucrainei unde îi ajută pe separatişti.

Oficialul a anunţat suplimentarea numărului forţelor armate ucrainene în această zonă a ţării. În plus, reprezentanţii armatei anunţă şi o mai bună aprovizionare a soldaţilor trimişi în luptă.

Toate aceste declaraţii vin după ce, vineri, noua coaliţa parlamentară de la Kiev a spus că va face din aderarea la NATO o prioritate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri