Legea care a cauzat proteste masive în Ungaria, promulgată

Data actualizării: Data publicării:
sb2zlro0mkqy

Preşedintele ungar Janos Ader a promulgat luni legea care fixează noi condiţii pentru universităţile cu finanţare externă, ce ar putea obliga Universitatea Central Europeană, una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ internaţionale din Ungaria, finanţată de americanul George Soros, să îşi închidă porţile, transmite News.ro.

sb2zlro0mkqy

Janos Ader a declarat într-un comunicat că, din punctul său de vedere, legea nu încalcă libertatea academică sau legile internaţionale. De asemenea, el a cerut Guvernului să convoace discuţii cu universităţile implicate privind cea mai bună cale de a avansa.

Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.

Ministerul Educaţiei a spus că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie.

Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.

Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

Aproximativ 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de universitate, considerată o ţintă a politicilor „iliberale” ale premierului populist ungar Viktor Orban.

CEU este acreditată în statul american New York şi în Ungaria, iar studenţii primesc diplome recunoscute în ambele ţări. Universitatea are în prezent peste 1.400 de studenţi din 108 ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri