Legi antifumat în Europa. Situația din Franța

Data publicării:
Tigara tigari fumat GettyImages-476551316

Astfel, în Franţa, fumatul în locurile publice a fost interzis în urmă cu zece ani, comercializarea tutunului se poate face doar în locurile special autorizate, iar de anul acesta vor mai putea fi vândute doar pachete de ţigări pe care numele producătorului abia se poate zări.

Franţa, zece ani de restricţii pentru fumători

Prima lege care interzice fumatul în locuri publice a fost introdusă în Hexagon încă din 2006, însă atunci erau scutite locurile în care se comercializau băuturi, precum cazinourile, magazinele de tutun, discotecile, hotelurile sau restaurantele. Din ianuarie 2008, însă, și aceste localuri au intrat sub incidența legii.

În Franța, nu se mai fumează în interiorul localurilor de opt ani, însă chiar și așa tinerii în special au reușit să se adapteze interdicțiilor în timp. Patronii de baruri și restaurante păstrează terasele deschise pe tot parcursul anului, astfel că francezii își pot satisface viciul la exterior adăpostindu-se la acele încălzitoare speciale.

Nu toți deținătorii de astfel de localuri au respectat legea încă de la început. Cele mai multe nemulţumiri le-au avut administratoriii localurilor de lux, care au încercat să convingă autorităţile că nu îşi pot trimite clienţii bogaţi să fumeze pe trotuar. Cu timpul însă lucrurile au intrat în normalitate. Acum până și fumătorii consideră că aerul la interior e mult mai respirabil mulțumită acestei interdicții.

„Ne adaptăm, acum sunt restaurante care instalează sisteme de încălzire la exterior pentru ca pentru fumători să fie agreabil să stea afară”, a declarat un fumător.

Cred că până la urmă e mai bine acum, când intri într-un local şi e un aer plăcut, nu se simte miros de ţigări”, a adăugat un alt fumator. 

Chiar şi aşa, mai găseşti şi fumători nemulţumiţi. E drept, în special în sezonul rece.

„E enervant puţin să fumezi afară, mai ales iarna, când e frig. Era mai bine când fumam înăuntru. Am prins epoca în care se fuma în localuri. Era mult mai bine. E adevărat că pentru nefumători e mai plăcut. E mai respirabil acum”, a precizat un fumător.

Prețul unui pachet de țigări în Franța variază între șase euro și cincizeci de cenți și opt euro, dar, pe lângă acest cost aproape prohibitiv, autoritățile au luat și alte decizii în încercarea de a descuraja fumatul.

Supermarketurile, barurile, restaurantele sau benzinăriile nu au voie să vândă țigări aici. Comercializarea tutunului se poate face doar în locurile special autorizate pentru asta, iar magazinele care vând tabac sunt special inscripționate cu acest semn.

Din mai 2016, francezii vor introduce o nouă măsură împotriva fumatului: pachetul neutru de ţigări, în care marca producătoare şi numele firmei să fie trecut cu caractere foarte mici, după modelul australian.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri