Lemnele de foc, mai bune ca gazul rusesc. Primul orăşel din Ucraina care îşi reduce dependenţa faţă de resursele Moscovei face şi economii

Data publicării:
ucraina-2

Deşi a ratat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina se gândeşte încă la o posibilă semnare, dar nu acum, ci cândva în anii viitori. Până atunci însă, trebuie să rezolve problemele care o fac atât de dependentă de Rusia, inclusiv cea de gaz. Autoritățile orășelului ucrainean Zolociv par să fi găsit soluţia: alternativa lor la încălzirea cu gazul rusesc sunt lemnele, după ce specialiştii au modificat sistemul de funcţionare a centralei termice. Oficialii spun că noua metodă va aduce economii de peste 420.000 de dolari la buget.

Sursă foto: takie.org

Creșterea prețului gazelor naturale a pus pe gânduri autoritățile din orașul Zolociv, din vestul Ucrainei, aşa că s-au gândit să înlocuiască gazul rusesc cu lemnele din pădurea din apropiere.

Întregul proces a durat ceva timp, au existat și unele riscuri. Au existat chiar și sceptici care au spus că lemnele de foc reprezintă un pas înapoi”, a declarat primarul Igor Grynkiv.

Însă pentru alți locuitori ai orașului, trecerea la încălzirea cu lemne este binevenită. Oamenii spun că școlile și grădinițele sunt mai bine încălzite și în plus, costurile sunt mult mai mici.

Folosim în special lemn provenit de la copacii putrezi. După curățenia care se face în pădure, lemnele sunt aduse aici, le ardem, și le folosim drept combustibil. Comparativ cu prețul gazelor, este mai ieftin”, explică Volodymyr Moskva, inginer-șef la centrala din oraş.


Sursă foto: takie.org

Autoritățile din Zolociv mai spun că trecerea la sistemul de încălzire cu lemne va aduce economii de peste 420.000 de dolari, în contextul în care un raport al Centrului pentru Studii Politice susține că 45% dintre ucraineni vor avea probleme serioase în această iarnă la plata facturilor la încălzire.

Rusia a acceptat prețuri preferențiale pentru gazul oferit Ucrainei, dar a majorat tarifele odată cu apropierea Kievului de Uniunea Europeană.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri