L'Espresso: Negocieri secrete pentru finanţarea partidului lui Salvini cu bani ruseşti

Data publicării:
matteo salvini

Publicaţia L'Espresso anunţă o amplă investigaţie în care este vorba despre un acord privind vânzarea a trei milioane de tone de combustibil diesel către o companie italiană, un contract comercial care maschează sprijinul Rusiei pentru formaţiunea ministrului de Interne italian Matteo Salvini în campania pentru alegerile europarlamentare, negocierile fiind derulate de un apropiat al vicepremierului Salvini.

EU Interior And Justice Ministers Meet In Innsbruck
Foto: Guliver/GettyImages

„Un acord cu şase zerouri pentru finanţarea Ligii înaintea alegerilor europarlmentare. Un sprijin mascat sub forma unei achiziţii de combustibil. Bani ruseşti pentru naţionaliştii vicepremierului Matteo Salvini. Acelaşi care a declarat public că nu este interesat de banii lui Vladimir Putin”, scrie L'Espresso, citat de News.ro.

Conform publicaţiei, negocierile pentru finanţarea Ligii s-au desfăşurat în secret în ultimele luni, fiind vorba despre întâlniri, călătorii, mailuri şi un draft de contract, de o parte aflându-se un fidel al lui Salvini, iar de cealaltă, oameni ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Cel puţin trei milioane de tone de combustibil diesel vândute unei companii italiene de o companie rusă. O tranzacţie mulţumită căreia Kremlinul ar putea revigora conturile formaţiunii lui Salvini înaintea alegerilor europene din mai”, scrie publicaţia despre ancheta desfăşurată sub titlul generic "Cartea Neagră a Ligii", precizând că nu este sigur dacă acordul a fost finalizat, dar că deţine informaţii privind diferite acţiuni desfăşurate la Roma, Milano şi Moscova, având drept unic scop finanţarea formaţiunii lui Salvini.

Potrivit L-Espresso, personajul cheie este fostul purtător de cuvânt al vicepremierului, Gianluca Savoini, prezentat în presa rusă drept consilier al acestuia şi elogiat pentru activităţile asociaţiei sale Lombardia - Rusia şi pentru poziţiile adoptate de Liga în cazul sancţiunilor impuse de Europa Rusiei.

Fără a avea un rol oficial în partid sau în Guvern, Savoini a fost întotdeauna prezent în vizitele oficiale ale lui Salvini la Moscova, scrie publicaţia, spunând că acesta a girat alianţa dintre Ligă şi partidul lui Putin şi a făcut zeci de călătorii în Moscova, în Crimeea şi în Donbas şi este cel care a purtat negocierile privind finanţarea rusă.

Jurnaliştii susţin că totul a început în iulie 2018, cu Savoini şi o clădire din Moscova care adăposteşte sediile celor mai mari companii petroliere, dar şi firmele unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, avocat, ortodox, anit-avort şi anti-gay, conducător al unui imperiu economic.

Ei prezintă mai multe fotografii despre care afirmă că au fost făcute la Moscova, în perioada 17 - 19 octombrie, precizând că cea mai importantă dată este 18 octombrie 2018, când ei înşişi au fost martorii unei întâlniri care a avut loc cu câteva ore înaintea vizitei lui Salvini în capitala Rusiei. Cu o zi înainte, vicepremierul fusese invitat la o conferinţă organizată de Confindustria, la hotelul Lotte. 

O călătorie în Rusia care s-a încheiat cu o întâlnire privată, pe care liderul Ligii nu a dorit să o facă publică, comentează L'Espresso, care susţine că Salvini a fost întrebat dacă s-a întâlnit cu omologul său de la Kremlin Dymitri Kozak într-un anumit loc după conferinţă, că i-au fost trimise întrebări pe două adrese de mail, inclusiv pe cea de la Senat, dar acesta nu a răspuns.

„Era 18 octombrie 2018. În momentul în care am finalizat ancheta jurnalistică, nu ştiam dacă acordul a fost încheiat şi în ce termeni. Dacă ceea ce am auzit a fost transpus în practică, ne-am putea afla în faţa unui paradox: un partid naţionalist, Liga lui Salvini, finanaţat în campania pentru următoarele alegeri europene de o companie de stat din Rusia. Pe scurt, principala forţă politică din Guvernul italian este susţinută de Putin, inamicul numărul 1 al Uniunii Europene. Toate acestea au fost negociate la Moscova de un om, Savoini, care nu avea nicio caliate nici pentru a discuta despre petrol şi nici despre finanţarea Ligii”, afirmă L'Espresso, care anunţă mai multe dezvăluiri din acestă investigaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri