Liberation: Piaţa muncii franceze era deja deschisă românilor şi bulgarilor înainte de 1 ianuarie

Data publicării:
52c3897095f9cf5b6e000006

Textul subliniază că deschiderea pieţei muncii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria nu înseamnă că cele două ţări au intrat în spaţiul Schengen. "O vreme, mulţi oameni politici din toate taberele şi chiar mulţi jurnalişti şi-au imaginat că la această dată, România şi Bulgaria se vor integra în spaţiul Schengen, ceea ce ar permite cetăţenilor lor - şi prin urmare şi romilor, care provin în mare parte din aceste două ţări - să circule mai uşor. Un discurs fals şi care dezinformează", scrie Liberation.

Acesta explică diferenţa dintre libertatea de circulaţie, de care românii şi bulgarii se bucură de la intrarea ţărilor lor în UE, la 1 ianuarie 2007, şi facilităţile oferite de aderarea la Schengen. "Cele două ţări fac parte deja din Uniune din 2007, cetăţenii lor se bucură deja de libertatea de circulaţie; integrându-se în Schengen, ei vor putea doar să evite controlul paşapoartelor şi, eventual, vamele la frontieră", explică Liberation.

În realitate, ceea ce s-a schimbat pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie este eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii franceze. "Cetăţenii fiecărei ţări UE sunt liberi să circule în cadrul Uniunii. Regula este aceeaşi pentru toţi: putem rămâne doar trei luni într-o ţară; după această perioadă trebuie să ne găsim un loc de muncă remunerat sau să dispunem de resurse suficiente pentru a nu reprezenta o povară pentru sistemele de asistenţă naţională".

Pentru români şi bulgari însă a existat o perioadă de tranziţie de şapte ani, în care au fost impuse unele bariere pe piaţa muncii. Mai exact, la încheierea celor trei luni, nu era de ajuns să îşi găsească un loc de muncă pentru a rămâne în Franţa, ci erau nevoiţi să obţină un titlu de sejur şi o autorizaţie de muncă.

Ridicarea restricţiilor a generat teamă

Eliminarea acestor restricţii a generat temeri privind o sosire în masă a românilor şi bulgarilor şi mai ales a romilor care locuiesc în cele două ţări. Liberation subliniază însă că acest scenariu este foarte improbabil, deoarece existau deja numeroase derogări de mai mulţi ani, care favorizau intrarea românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii.

Piaţa muncii franceze era deja în foarte mare parte deschisă românilor şi bulgarilor înainte de 1 ianuarie. Ridicarea acestor ultime restricţii nu ar trebui, prin urmare, să conducă la un aflux în interiorul frontierelor noastre", conchide cotidianul francez.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri