Liderii cipriot grec și cipriot turc au transmis un mesaj comun de pace

Data publicării:
presedinte cipru nicos mustafiade si mustafa akinci captura youtube

În mesaj, difuzat la televiziune și postat și pe YouTube, președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, și liderul cipriot turc Mustafa Akinci își exprimă speranța într-o viitoare reunificare a insulei mediteraneene divizată de 41 de ani.

Doresc ca noul an să ne permită să trăim ca înainte, în pace, într-o țară reunificată”, a declarat Nicos Anastasiades, care s-a exprimat în public în limba turcă pentru prima dată.

La rândul său, Mustafa Akinci a declarat în limba greacă: „Doresc ca noul an să aducă o pace durabilă, liniște și prosperitate pentru toți ciprioții”.

Insula Cipru este divizată de la invazia în 1974 în partea de nord de către Turcia, ca reacție la o lovitură de stat naționalistă care urmărea să atașeze insula Greciei și care a suscitat neliniște în rândurile minorității turcofone.

Autoritățile de la Ankara recunosc doar Republica turcă a Ciprului de Nord.

Speranțele în ajungerea la un acord de pace s-au intensificat după ce liderii Nicos Anastasiades și Mustafa Akinci au reluat negocierile în luna mai a acestui an, sub egida ONU, la puțin timp după alegerea în funcție a liderului cipriot turc.

Potrivit Agerpres, care citează presa străină, aceștia se confruntă în continuare cu decizii dificile ce vor fi luate asupra mai multor subiecte delicate, care au dus la eșecul negocierilor de pace precedente, cum ar fi aranjamentele teritoriale, împărțirea puterii și a drepturilor de proprietate.

Următoarele runde de negocieri sunt prevăzute să aibă loc în luna ianuarie, cu scopul de a ajunge la un acord cât mai repede posibil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri