Liderul autoproclamat din Donețk, vizat de un atentat. Putin și Poroșenko au vorbit la telefon

Data publicării:
ilustratie ucraina

Mai multe explozii au avut loc la Doneţk lângă cartierul general al separatiştilor. Una dintre acestea a vizat maşina lui Denis Puşilin, preşedintele auto-intitulat al Consiliului Suprem al Republicii Populare Doneţk. Autorităţile separatiste au confirmat incidentul fără să dea amănunte despre modul în care a explodat autovehiculul. Liderul separatist a mai fost ţinta unei tentative de asasinat în această lună când mai mulţi indivizi au deschis focul asupra autoturismului în care se afla, însă cel care a decedat a fost asistentul său. Tensiunile din Ucraina sunt departe de a se fi încheiat.

Autorităţile de la Kiev au anunţat că trei tancuri ruseşti au intrat pe teritoriul ucrainean. Vehiculele militare au intrat în Ucraina printr-un punct de frontieră controlat de insurgenţii proruşi din Lugansk.

„Situaţia escaladează din ce în ce mai mult. Dacă Rusia este interesată în pacea în Ucraina, în special în estul Ucrainei, trebuie să ne dea un răspuns cât mai rapid posibil, în următoarele zile”, a declarat Andrii Deșcița, ministrul ucrainean de Externe.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a catalogat situaţia drept „inacceptabilă".

Între timp, Rusia a depus la Consiliul de Securitate un nou proiect de rezoluţie vizând Ucraina, în care cere ONU să se implice mai mult şi acuză Kievul de utilizarea unor muniţii cu fosfor.

„Avem informaţii privind folosirea unor muniţii cu fosfor în lupte de către forţele ucrainene. Comunitatea internaţională trebuie să acorde atenţie acestor informaţii”, a spus Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat că nsurgenţii din sud-est sunt pregătiţi să înceteze focul, însă primul pas trebuie să fie făcut de către autorităţile de la Kiev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri