Lituania anunță că a identificat un spion care lucra la Ambasada Rusiei

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax-12

 

Acuzațiile vin în contextul tensionării relațiilor dintre Lituania și Rusia, din cauza situației din Ucraina. În plus, vicepreședintele american Joe Biden este așteptat la Vilnius săptămâna aceasta.

Informația privind depistarea spionului rus este conținută în raportul de activitate pe 2013 al serviciului de securitate din Lituania.

Spionul, interesat de semnarea acordurilor de asociere din Parteneriatul Estic

Diplomatul dorea să recruteze, contra unei sume de bani, un funcționar civil lituanian, care să îi furnizeze „informații sensibile, secrete” despre președinția lituaniană a Uniunii Europene.

Rusul ar fi fost interesat cu precădere de informații despre evenimente și priorități, despre posibilitatea semnării acordurilor de asociere cu țările din Parteneriatul Estic, dar și de vizitele delegațiilor străine în Lituania. Raportul mai spune că diplomatul rus nu l-a informat pe funcționarul lituanian despre faptul că este agent al serviciilor ruse de informații, ci i-a spus doar că are nevoie de date pentru rapoartele pe care le întocmea pentru Ministerul rus de Externe.

Diplomatul rus este identificat în raport – se numește Valeri Katula și a lucrat pentru GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse.

Lituania a luat „măsuri” împotriva lui Katula pentru „a-l împiedica să mai efectueze activităţi de spionaj”, adaugă serviciul lituanian de contraspionaj, fără să precizeze natura acestor măsuri.

Pe de altă parte, în același raport, Rusia este acuzată că interceptează convorbirile telefonice ale diplomaților lituanieni și le publică pe YouTube, dar și că răspândește programe de spionaj informatic prin intermediul unor fișiere atașate la e-mail, prin dispozitive de tip USB sau CD-uri.

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei ruse la Vilnius a refuzat să comenteze aceste informații, dar a spus că diplomatul identificat în raport și acuzat de spionaj lucrează în continuare la reprezentanța diplomatică.

Deconspirarea unui ofițer de spionaj care lucra la Ambasada rusă în Lituania este o măsură deocamdată satisfăcătoare și nu au fost luate alte decizii, cum ar fi o eventuală expulzare a sa, a comentat ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius, citat de Lithuania Tribune. „Avem această informație și toată lumea știe cine este el”, a mai spus șeful diplomației de la Vilnius. Întrebat dacă diplomatul va fi declarat indezirabil, ministrul a spus că e suficient deocamdată că se știe numele lui. „Vom vedea mai târziu”, a adăugat Linkevicius.

Lituania, fostă republică sovietică, a avut un rol important în definitivarea Acordului de asociere între UE şi Ucraina, respins de Kiev în noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri