Lituania se opune recunoașterii vaccinului rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare european

Data publicării:
doza de vaccin anti-covid din Rusia
Vaccinul rusesc Sputnik-V a fost lansat în august 2020. Foto: Profimedia Images

Includerea vaccinului rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare pe care Uniunea Europeană intenționează să îl implementeze pentru a relansa călătoriile intracomunitare este considerată „o linie roșie” de către ambasadorul Lituaniei, transmite Politico.

Simonas Šatūnas a declarat că Lituania se opune includerii pe certificatele de vaccinare ale oricăror vaccinuri care nu au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Lituania „este ferm convinsă că doar vaccinurile autorizate ar trebui să facă parte din Certificatul Digital Verde”, a afirmat acesta pentru Politico.

Afirmațiile ambasadorului lituanian vin în contextul în care comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a anunțat duminică în cadrul unui interviu acordat televiziunii franceze că executivul UE vizează lansarea certificatului comun de vaccinare până la mijlocul lunii iunie.

Sputnik V este subiectul unei evaluări continue a EMA însă agenția nu l-a autorizat deocamdată, fiind așteptat ca aceasta să inspecteze în luna aprilie unitățile în care este produs primul vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși.

În opinia lui Šatūnas, decât să se bazeze pe vaccinuri neaprobate, Europa ar trebui să se concentreze pe creșterea producției de vaccinuri în care a investit. Companiile farmaceutice germane BioNTech și Curevac se află printre cele care au primit fonduri UE.

Ambasadorul lituanian a mai afirmat că recunoașterea doar a vaccinurilor autorizate de EMA pe certificatul de vaccinare european reprezintă o modalitate de a consolida încrederea publică în instituțiile UE precum Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor.

Šatūnas susține de asemenea că recunoașterea doar a acestor vaccinuri va sprijini industria farmaceutică europeană.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri