Liz Truss își numește cei mai apropiați aliați în funcții-cheie în noul cabinet. Premieră în componența guvernului britanic

Data actualizării: Data publicării:
Prime Minister Liz Truss arrives with her husband Hugh O'Leary to deliver her first speech as Prime Minister in Downing Street
Liz Truss și soțul ei, Hugh O'Leary, prima zi în Downing Street 10. Foto: Profimedia

Noul premier britanic Liz Truss și-a recompensat cei mai apropiați aliați cu funcții-cheie în cabinetul pe care îl conduce, la doar câteva ore după ce a preluat postul de la Boris Johnson, scrie BBC. Este pentru prima oară când niciunul dintre cele mai importante patru cabinete de stat nu este deținut de un bărbat alb

Kwasi Kwarteng a fost numit cancelar, James Cleverly - ministru de externe, iar Suella Braverman o înlocuiește pe Priti Patel la ministerul de interne.

Una dintre cele mai bune prietene ale lui Liz Truss, Therese Coffey, a fost numită ministru al sănătății și viceprim-ministru.

Niciunul dintre cei care l-au susținut pe contracandidatul ei la șefia Partidului Conservator, Rishi Sunak, nu va rămâne în noul cabinet, Dominic Raab, Grant Shapps, George Eustice și Steve Barclay urmând să se întoarcă în băncile Parlamentului.

Secretarul de presă al lui Liz Truss a spus încă că aceste schimbări vor „uni” Partidul Conservator, arătând că cinci dintre rivalii premierului vor deține roluri importante: Suella Braverman și Tom Tugendhat la ministerul securității, Kemi Badenoch - secretar de stat pentru comerț, Penny Mordaunt - șefa Camerei Comunelor, Nadhim Zahawi - cancelar al Ducatului de Lancaster.

Pentru prima oară, niciunul dintre cele mai importante patru cabinete de stat - prim-ministru, cancelar, ministru de interne, ministru de externe - nu este deținut de un bărbat alb.

Între timp, noul premier a avut prima convorbire cu un lider străin, Volodimir Zelenski, căruia i-a promis că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina va continua.

Cabinetul din Downing Street 10 a arătat că Liz Truss s-a arătat „încântată” să accepte invitația de a vizita Ucraina.

Apoi a vorbit cu președintele american Joe Biden, cu care a discutat despre importanța ca Marea Britanie să ajungă la o înțelegere cu UE privind comerțul post-Brexit cu Irlanda de Nord.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri