Sari la conținut

Londra refuză să plătească datoria către UE. D. Cameron: Nu vom plăti nimănui 2 miliarde de euro

Premierul David Cameron a declarat în faţa parlamentarilor de la Londra că nu are de gând să plătească datoria de 2 miliarde de euro, despre care spune că a apărut din senin.

„Comisia admite că nu are nevoie de această datorie. Cu adevărat, preşedintele Comisiei nu era la curent de acest lucru joi seară. Aşadar, nu este nicio grabă pentru plata banilor”, a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii.

O declaraţie care i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii Comisiei Europene.

„Am fost surprins de reacţie pentru că, aşa cum am spus, până acum nu a fost niciun semnal din partea administraţiei Marii Britanii că ar avea probleme cu această sumă”, a afirmat Jacek Dominik, comisar pentru Buget.

În schimb, David Cameron susţine că Uniunea Europeană este cea care trebuie să se schimbe şi să înţeleagă că aceste taxe reprezintă de fapt banii strânşi din impozitarea cetăţenilor britanici.

„Marea Britanie nu va plăti nimănui două miliarde de euro până la 1 decembrie. Şi respingem valoarea acestei plăţi. Şi o vom contesta în toate modurile posibile”, a susţinut Cameron.

„Potrivit drepturilor şi obligaţiilor membrilor, nu este posibilă o astfel de soluţie”, a replicat Jacek Dominik.

Dacă Londra nu plăteşte datoria în termenul stabilit, Comisia va cere explicaţii în scris apoi va aplica amenzi Marii Britanii. Analiştii politici sunt de părere că disputa poate creşte numărul euroscepticilor din Marea Britanie, în condiţiile în care David Cameron a promis că, dacă va câştiga alegerile de anul viitor, va organiza în 2017 un referendum pentru ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană.