Londra se pregăteşte să ceară Rusiei să extrădeze doi ruşi suspecţi în cazul Skripal

Data publicării:
kh-composite-skripal

Londra se pregăteşte să ceară Rusiei să extrădeze doi cetăţeni ruşi suspectaţi de otrăvirea cu noviciok a fostului dublu agent rus Seghei Skripal şi a fiicei sale la Salisbury, în sud-vestul Angliei, potrivit cotidianului The Guardian, scrie AFP.

Ziarul, care citează surse guvernamentale, a dezvăluit luni că serviciile procurorului reginei (CPS) au pregătit cererea de extrădare şi se pregătesc să o trimită la Moscova.

Poliţia şi agenţii de informaţii au reconstituit acţiunile celor doi suspecţi ruşi de la intrarea lor pe teritoriul britanic şi până la plecare, potrivit cotidianului.

Contactat de AFP, CPS a refuzat să comenteze, iar poliţia a anunţat că ancheta este „în continuare în curs”.

Fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi pe 4 martie martie, la Salisbury, cu noviciok, un puternic agent neurotoxic provenind dintr-un program chimic sovietic. Otrăvirea a fost atribuită de către Londra Moscovei, care neagă orice implicare.

Trei luni mai târziu, un cuplu de britanici din regiune, Charlie Rowley şi Dawn Sturgess, a fost spitalizat în stare gravă după ce a fost victima aceleiaşi otrăvi, provenind dintr-un flacon de parfum luat de pe jos de Rowley. El a ieşit din spital după aproximativ trei săptămâni de îngrijiri, însă partenera sa nu a supravieţuit otrăvirii.

Serghei Skripal, fiica sa Iulia şi un poliţist, care s-a otrăvit după ce le-a sărit în ajutor, au fost de asemenea externaţi de la spitalul din Salisbury. Iulia Skripal s-a aflat în comă 20 de zile şi a fost externată la cinci săptămâni după otrăvire. Tatăl său, un fost colonel în cadrul serviciilor militare de spionaj SVR care a dezvăluit serviciilor britanice numele a zeci de agenţi, a fost externat pe 18 mai.

Agenţia britanică de presă Press Association (PA) a dezvăluit pe 19 iulie că poliţia a identificat doi ruşi suspectaţi că au comis aceste otrăviri.

Ministrul britanic al Securităţii Ben Wallace cataloga în aceeaşi zi drept „speculaţii prost informate” informaţiile PA.

Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra şi Moscova şi a antrenat un val de expulzări încrucişate de diplomaţi, implicând ţări aliate Regatului Unit.

Cazul le-a amintit britanicilor otrăvirea cu poloniu a opozantului Aleksandr Litvinenko, un fost membru al serviciilor secrete ruse, la Londra, în 2006, atribuită Moscovei de către un judecător britanic, în urma unei anchete şi care a declanşat, de asemenea, o criză diplomatică.

Autorităţile britanice au lansat la acea vreme o procedură de extrădare a fostului agent din cadrul serviciilor speciale ruse Andrei Lugovoi şi a lui Dmitri Kovtun, acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko. Această cerere a rămas zadarnică, Moscova refuzând să-i extrădeze pe cei doi.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri