Loviturile ucrainene cu arme occidentale perturbă aprovizionarea armatei ruse cu muniție și combustibil

Data actualizării: Data publicării:
Lansator de rachete HIMARS
Atacurile ucrainene cu arme occidentale perturbă aprovizionarea armatei ruse cu muniție și combustibil. Foto: Profimedia Images

Ucraina folosește în ultimul timp arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, precum și obuze „inteligente” de 155 mm pentru a lovi depozitele de muniție și liniile de aprovizionare rusești, forțând Moscova să regândească modul în care aprovizionează trupele cu combustibil și muniție în prima linie, a declarat joi un general ucrainean, potrivit Reuters.

Oficiali din Ucraina au declarat, joi, că forțele sale armate au lovit în cel mai recent atac două puncte de control militare și o zonă de aterizare într-un oraș din teritoriul ocupat de ruși, în sudul Ucrainei. De asemenea, Kievul spune că în ultimele două săptămâni au atacat în adâncime zonele aflate sub controlul Rusiei.

Generalul Oleksi Gromov a declarat într-o conferință de presă că armele occidentale au fost esențiale pentru loviturile ucrainene și a evidențiat sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), fabricate în SUA, pe care Kievul a început să le primească începând de luna trecută.

Sistemele HIMARS au o rază de acțiune mai mare și sunt mai precise decât artileria din epoca sovietică pe care Ucraina o avea în arsenalul său.

„Scădem potențialul inamicului, lovim aprovizionarea lui logistică, lovim depozitele de muniție... Inamicul este forțat să-și schimbe sistemul de aprovizionare cu muniție și combustibil”, a spus Gromov.

„În acest moment, inamicul urmărește să înființeze depozite de muniție la nivel de brigadă, la cel puțin 100 de kilometri de linia frontului, și depozite la nivel de corp de armată la distanțe de peste 150 de km”.

Occidentul a furnizat Ucrainei artilerie grea cu rază mai lungă de acțiune și sisteme de lansare multiple de rachete pentru a ajuta Kievul să reziste în fața supremației artileriei ruse în ceea ce privește numărul și muniția.

Ministerul de Externe al Rusiei a criticat joi Statele Unite și Marea Britanie pentru că au ajutat la pregătirea forțelor armate ale Ucrainei și a acuzat Washingtonul că oferă Ucrainei instructori pentru a ajuta forțele de la Kiev să folosească HIMARS.

Gromov sugerează că armele occidentale au un impact mare pe câmpul de luptă și ar putea indica o schimbare subtilă a dinamicii războiului după aproape cinci luni.

„În afară de MLRS, folosim în mod activ obuze inteligente de 155 mm, cu elemente de auto-țintire, cu ajutorul cărora aproape 30 de blindate ale inamicului au fost deja lovite”, a spus Gromov.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri