Luptătorul singuratic pentru Europa. Primarul maghiar devenit victimă a unei campanii dure duse de partidul lui Viktor Orban

Data publicării:
peter marki zay primar ungaria fb

Mai sunt doar câteva zile până la alegerile pentru Parlamentul European. Peste 400 de milioane de europeni au drept de vot într-o bătălie crucială pentru deciderea viitorului Uniunii Europene, într-o perioadă în care partide eurosceptice şi chiar antieeuropene sunt în ascensiune pe tot continentul. Printre acestea se numără şi FIDESZ, partidul premierului maghiar Viktor Orban, partid care face presiuni masive asupra primarului unui orăşel din sudul Ungariei, primar care face campanie pentru un viitor liberal şi cosmopolit pentru ţara lui. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

 

Lui Peter Marki Zay nu-i vine să creadă ce campanie s-a declanşat împotriva lui.

Peter Marki Zay, primar în Hódmezővásárhely: Un afiş susţine că sunt violent. Altul spune că reprezint doar interesele minorităţii rrome.

Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, a lipit 400 de afişe în care-l discreditează pe primar.

Péter Márki-Zay, primar în Hódmezővásárhely: Din păcate, retorica FIDESZ e plină de antisemitism şi sentimente antirromi. Şi se foloseşte de temerile oamenilor în încercarea de a mă face să-mi dau demisia.

Acum un an, Marki-Zay a devenit primarul oraşului Hodmezövasarhely - care e înconjurat de fiefuri FIDESZ. Marki-Zay e un pro-european neclintit, spre necazul partidului FIDESZ al premierului Orban. Şi a jurat să atace corupţia în rândurile guvernului şi propaganda xenofobă.

Péter Márki-Zay, primar în Hódmezővásárhely: Mulţi unguri consideră corupţia din rândurile guvernului ca nefiind supărătoare cât timp Orban nu lasă să intre în ţară migranţi care, zic ei, le violează femeile şi le fură slujbele. Din păcate, propaganda plină de ură a guvernului a dat roade.

Din acest motiv, Marki-Zay întreţine în oraşul lui o atmosferă tolerantă şi lipsită de prejudecăţi: un steag al Uniunii Europene împodobeşte centrul cultural. Şi el încurajează evenimentele din rândul populaţiei rrome.

Marki-Zay: Pot să-mi agăţ haina aici ? N-o să-mi fie furată, nu ?

Femeie: Nu. O să fim cu ochii pe ea.

Marki-Zay: Mulţumesc !

Femeie: O să vă punem chiar ceva în buzunare !

Primarul glumeşte pe seama prejudecăţilor împotriva rromilor - şi face totul cu umor. Comunitatea locală a rromilor îl apreciază pe jovialul lor primar. Spre deosebire de mulţi alţii, el îi tratează cu respect.

Înainte, Marki-Zay simpatiza cu politicile lui Orban, însă în ultimii 10 ani politicianul independent şi-a schimbat total poziţia.

Péter Márki-Zay, primar în Hódmezővásárhely: E important pentru noi ca Ungaria să rămână o ţară europeană democrată, bazată pe statul de drept. E regretabil faptul că guvernul nostru a ieşit de pe această cale.

Fidesz, partidul lui Orban, deţine majoritatea în consiliul local din Hodmezövasarhely. Şi schimburile aprinse de vederi politice sunt frecvente.

Zsolt Benkő, partidul Fidesz, consilier orăşenesc în Hódmezővásárhely: A devenit evident, în ultima perioadă, că primarul vrea să înfiinţeze un partid pro-migranţi şi pro-imigraţie, în loc să se ocupe de nevoile oraşului şi ale locuitorilor săi.

Péter Márki-Zay, primar în Hódmezővásárhely: Noi reinstaurăm statul de drept şi democraţia în Ungaria. Oamenii sunt mai curajoşi. Asta e ceea ce vă supără!

Deşi acest lucru va necesita ca toţi membrii Opoziţiei din Ungaria să-şi unească forţele, după cum ne explică Andrea Kis, viceprimar.

Andrea Kis, MSZP, Viceprimar în Hódmezővásárhely: Ţelul nostru pentru alegerile pentru Parlamentul European este ca partidul FIDESZ, populist şi de dreapta, să câştige cât mai puţine locuri cu putinţă. Şi ca Opoziţia să câştige cât mai multe locuri. Pentru asta facem campanie în următoarele zile şi săptămâni.

După o şedinţă-fulger, primarul se îndreaptă spre ultima oprire pe ziua de azi din campania sa. Spune că este esenţial să se întâlnească personal cu alegătorii, ca să-i convingă de politicile sale. Mai ales acum, când se înfruntă cu un adversar politic atât de puternic.

Pentru această întrunire de la primărie era planificată dezbaterea de aspecte legate de politică. Curând, însă, localnicii încep să discute aprins starea de lucruri din Ungaria.

- Să nu vorbeşti de rău de FIDESZ! Îţi sucesc gâtul!

- Din câte ştiu, şi membrii FIDESZ au fost invitaţi la acest eveniment. De ce n-au venit? Vă spun eu de ce: se tem. Sau poate că sunt prea ocupaţi? Prea ocupaţi să facă uriaşe afişe electorale?

Politica primarului Marki-Zay nu e ceva obişnuit în Ungaria de azi. Din acest motiv, primarul de 47 de ani a ajuns cunoscut în toată ţara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri